GLOBUS

SAD opomenule Albaniju zbog nepromišljenih riječi o ujedinjenju s Kosovom

Index.hr

22.2.2018

Sjedinjene Američke Države pozvale su Albaniju u srijedu da izbjegava "nepromišljene riječi", nakon što je njen premijer nagovijestio jednog predsjednika i jedinstvenu sigurnosnu politiku za svoju zemlju i susjedno Kosovo u govoru koji je razbjesnio Srbiju.

Srbija burno reagira na bilo kakav govor o ujedinjenju svoje bivše pokrajine Kosova, koje ima većinsko albansko stanovništvo, i Albanije.

Obraćajući se kosovskom parlamentu u nedjelju na 10. godišnjicu nezavisnosti, albanski premijer Edi Rama je rekao: "Kosovo i Albanija će imati jedinstvenu vanjsku politiku, a ne samo ambasade i diplomatska predstavništva, a zašto ne i jednog predsjednika, simbol nacionalnog jedinstva, te jednu nacionalnu sigurnosnu politiku."

Rama je kasnije prigovorio da su njegove riječi izvađene iz konteksta, ali iz Evropske unija navode da nisu "bile od pomoći", a Srbija je optužila albanskog premijera da želi stvoriti "Veliku Albaniju". 

SAD je pozvao sve lidere da se "ostave jezika podjela iz prošlosti".

Ambasada SAD u Tirani izrazila je svoje razočarenje Raminim riječima.

"Nepromišljene riječi koje upućuju na ujedinjenje nisu od pomoći i štete odnosima Albanije s njezinim susjedima. Pozivamo sve lidere da budu dobri susjedi i ostave se jezika podjela iz prošlosti", kaže se u saopćenju. 

Sjedinjene Američke Države predvodile su NATO-ovo bombardiranje Srbije 1999. koje je na kraju dovelo do proglašenja nezavisnosti Kosova, ali ne želi potkopavati stabilnost Balkana, piše Index.hr.

Albanija, Kosovo i Srbija žele jednog dana ući u Evropsku uniju, ali Vašington još uvijek ima veći utjecaj u Tirani i Prištini nego Brisel. Albanija je već članica NATO-a koji predvodi SAD. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.