GLOBUS

Nestala 101 djevojka u napadu džihadista u Nigeriji

( AFP)

Agencije

22.2.2018

Nakon napada na školu na sjeveru Nigerije, za koji se sumnja da je izvršila ekstremistička grupa Boko Haram, roditelji su danas saopćili da se više od 100 djevojaka vodi kao nestalo.

Kako prenosi AP, ovo saopćenje je uslijedilo nakon što su vladini zvaničnici u saveznoj državi Jobe priznali da se oko 50 djevojaka vodi kao nestalo usljed napada na selo Dapči, koji se dogodio u ponedjeljak uvečer.

Agencija navodi da je bilo više izvještaja o sukobima u toj oblasti, djelimično zbog toga što joj je pristup ograničen.

Jedan od roditelja, Bašir Manzo, rekao je za AP da su roditelji zajedno sastavili spisak sa 101 imenom nestalih djevojaka i da su tu listu predali guverneru.

Ekstremisti Boko Harama zauzeli su Dapči u ponedjeljak uvečer primoravajući stanovnike, među kojima učenice srednje škole za djevojke, da bježe u šumu.

Policija i Ministarstvo obrazovanja prvobitno su negirali tvrdnje da su učenice otete, navodi agencija.

Međutim, također se navodi da se pojavio strah među stanovnicima da su djevojke otete kao što se to dogodilo prije skoro četiri godine, kada su ekstremisti Boko Harama šokirali svijet otevši 278 djevojaka iz škole u Čiboku.

Neke djevojke su uspjele pobjeći, neke su bile oslobođene u okviru pregovora, dok je oko 100 njih ostalo u zatočeništvu.

Ova ekstremistička grupa kidnapovala je hiljade ljudi u proteklim godinama.

Vlada Nigerije, u više navrata je tvrdila prošle godine da je Boko Haram poražen, međutim ta grupa nastavlja da izvodi smrtonosne samoubilačke i druge napade, navodi AP.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.