GLOBUS

Njemačka: Humanitarna organizacija odbija dijeliti hranu migrantima

Die Tafel

J. B.

23.2.2018

Njemačka dobrotvorna organizacija ''Die Tafel'' iz Esena, koja dijeli prehrambene namirnice siromašnom stanovništvu, prestala je pomagati migrantima. 

Rukovodilac organizacije, Jorg Sartor (Joerg), kazao je da su dobrovoljci primijetili da su neki njemački korisnici prestali dolaziti jer je procenat migranata porastao.

Zbog ovoga je organizacija donijela odluku da odbije svaki novi zahtjev migranata za namirnice. Odlukom se nadaju da će po namirnice dolaziti mnogo više "starijih osoba i mladih samohranih majki" porijeklom iz Njemačke.  

Oko 23 posto gradske populacije su migranti, što je otprilike 75 posto od ukupno 6.000 korisnika organizacije. 

- Uvijek imamo znatno više stranaca kao korisnika. Međutim, kada smo dosegli 75 posto, pitali smo se zašto neki ljudi, uključujući starije osobe i samohrane majke iz Njemačke više ne dolaze – kazao je Sartor.

Sartor je insistirao na tome da je odluka privremena, te da će za dva mjeseca biti ponovo razmatrana.

Šef njemačkog Udruženja za ravnopravnost, Ralf Rozenbrok (Rosenbrock), izrazio je svoje razočarenje odlukom organizacije.

- Grupa volontera iz Esena očito je preplavljena novim zahtjevima migranata, ali taj problem ne mogu riješiti diskriminacijom – kazao je Rozenbrok.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.