GLOBUS

Lavrov: Usaglasit ćemo se ako bude garantiran prekid vatre

Avaz.ba

23.2.2018

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je Rusija spremna da se usaglasi sa rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedninjenih nacija o Siriji, ali da joj je potrebna garancija o prekidu vatre.

- Nema garancije da (pobunjenici) neće nastaviti da pucaju u naseljenim oblastima Damaska. Zato, da bi rezolucija bila efikasna, a mi smo spremni da se usaglasimo sa tekstom koji će je takvom učiniti, mi predlažemo formulu koja bi prekid vatre učinila realnim, zasnovanu na garancijama svih koji se nalaze u istočnoj Guti i izvan istočne Gute - rekao je Lavrov povodom rezolucije o prekidu vatre, prenosi Reuters. 

Pisma Putinu

Lideri Francuske i Njemačke pisali su ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da zatraže njegovu podršku za zasjedanje Vijeća sigvurnosti Ujedinjenih nacija kojim će se pozvati na hitan prekid vatre u Siriji, saopćio je danas neimenovani izvor iz Jelisejske palate.

Odvojeni diplomatski izvori saopćili su da njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) planiraju da zajedno pozovu Putina poslije podne, u zavisnosti od ishoda glasanja u Ujedinjenim nacijama. 

Izvor iz Jelisejske palate saopćio je da dvoje evropskih lidera razgovaraju sa Rusijom kako bi se pobrinuli da ona ne bi blokirala tekst. Svjetski lideri su u četvrtak na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a pozvali na hitan prekid vatre u Siriji, dok vladine snage napadaju istočna predgrađa Damaska koja kontrolira opozicija, a proteklih dana poginulo je na stotine ljudi.

Šef humanitarnih operacija UN Mark Loukok (Lowcock) podnio je izvieštaj Vijeću o, kako je rekao, "humanitarnoj katastrofi koja se odvija pred našim očima" u predgrađu istočna Guta, prenio je AP. 

Švedska i Kuvajt su zatražili da se glasa o rezoluciji kojom bi se naložilo 30-dnevno primirje kako bi humanitarne agencije mogle da dostave pomoć i evakuišu ranjene i bolesne iz područja pod opsadom.

Predložene rezolucije

Ruski ambasador u UN, Vasili Nebenzja, na čiji zahtjev je sazvana današnja sjednica, uložio je amandmane na rezoluciju u posljednjem trenutku, navodeći da predložena rezolucija "jednostavno nije realna". 

On je također optužio svjetske medije za masovnu kampanju dezinformiranja koja ignorira, kako je rekao, da su se na hiljade boraca, uključujući ekstremiste Al Kaide, sklonili u istočnu Gutu odakle napadaju prijestolnicu.

Članovi Vijeća sigurnosti su saopćili da moraju razmotriti ruske prijedloge, a švedski ambasador u UN Olog Skog rekao je da će se o rezoluciji vjerovatno glasati sutra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.