GLOBUS

Ukrajina danas usvaja zakon koji Rusija ne prihvata

AFP

Agencije

24.2.2018

Ukrajinski zakon o reintegraciji Donbasa, koji danas stupa na snagu, potvrđuje da Kijev želi sukob na jugoistoku zemlje riješiti isključivo silom, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova, pozivajući se na "zapadne supervizore" Kijeva da spriječe takav scenarij, "poguban po Ukrajinu".

- Skandalozni zakon o takozvanoj reintegraciji Donbasa stupa na snagu 24. februara 2018. godine. Time Kijev potvrđuje da namjerava silom riješiti sukob na jugoistoku Ukrajine - navodi se u saopćenju objavljenom danas na sajtu ruskog ministarstva.

Praktična primjena tog zakona, upozorava ministarstvo, prijeti opasnošću od ozbiljne eskalacije situacije u jugoistočnoj Ukrajini.

- Nadamo se da zapadni supervizori te zemlje to uviđaju i da će moći iskoristiti utjecaj koji imaju na Kijev i ne dozvoliti takav scenarij, koji je poguban po ukrajinsku državnost i prijeti nesagledivim posljedicama evropskoj stabilnosti i sigurnosti - zaključuje se u saopćenju.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko potpisao je 20. februara zakon o reintegraciji Donbasa na istoku zemlje.

Zakon, koji je prošlog mjeseca usvojila Vrhovna Rada, definira oblasti u regionima Donjecka i Luganska kao "privremeno okupirane" od "agresorske zemlje" Rusije.

Također, predviđa upotrebu vojne sile kako bi se ti regioni vratili pod kontrolu Ukrajine. 

U zakonu se ne spominje Minski sporazum kojim je Ukrajina obavezna usvojiti zakon o široj autonomiji ovih regiona i amnestiji pobunjenika, što većina političkih snaga u Ukrajini odbija.

U sukobu na istoku Ukrajine od aprila 2014. godine poginulo je više od 10.000 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.