GLOBUS

Roditelji iz pakla: Djeca nikad nisu vidjela ni četkicu za zube

Avaz.ba

24.2.2018

Dejvid (David) i Luis (Louise) Turpin pojavili su se pred sudom nakon što su zatočili i godinama mučili svoje trinaestero djece.

Čak trinaestero djece, uzrasta od dvije do 29 godina, spašeno je iz kuće u gradiću Peris prije šest sedmica, a jedan komšija otkrio je za američku TV-stanicu CBS News kako je šestero mlađe djece raspoređeno u dvije udomiteljske porodice.

Sedmero odraslih nalazi se u obližnjem zdravstvenom centru, gdje imaju pristup svemu s čime se do sad nisu susretali - od nastavaka filmova o Harryju Potteru pa do iPada. 

- Sve ovo je za njih novo iskustvo, pogotovo shvatiti da imaju prava i da se njihovo mišljenje uvažava. Neki od njih nikada nisu vidjeli ni četkicu za zube, a kamoli nešto drugo - kazao je advokat Džek Osburn (Jack Osborn), koji uz Kaleba Mejsona (Caleb Mason) predstavlja stariju djecu.

Nakon što su godine proveli u zatočeništvu, ponekad zavezani za krevete i izgladnjivani, sada su slobodni i mogu sami donositi odluke. Advokati ističu kako sada žele ići na plažu, na planine, gledati filmove, a napominju i da su izrazili želju za studiranjem i zapošljavanjem. 

Njihovi roditelji izjasnili su se nedužnima (!?), a braća i sestre trebali bi na sudu svjedočiti protiv njih.

Protiv Dejvida i Luis podignuto je 12 tačaka optužnice za mučenje, 12 za otmicu, sedam za zlostavljanje uzdržavane odrasle osobe i šest za zlostavljanje ili zanemarivanje djeteta.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.