GLOBUS

Srbija na listi država sa nedostacima u borbi protiv finansiranja terorizma, BiH skinuta sa popisa

Piše: Agencije/J. B.

25.2.2018

Na popisu zemalja s nedostacima u sistemu borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma FATF-a (Financial Action Task Force) našla se i Srbija.

Devet država ima strateške nedostatke

U sklopu pregleda usklađenosti sa standardima u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma (AML/CFT), FATF je jučer odredio devet država koje imaju strateške nedostatke, a za koje postoji akcioni plan sa FATF-om.

Kako se navodi na sajtu FATF-a, osim Srbije na listi su se našle Etiopija, Irak, Šri Lanka, Sirija, Trinidad i Tobago, Tunis, Vanuatu i Jemen.

Iako se situacija razlikuje od nadležnosti do nadležnosti, Vlada svake države dala je pismene garancije da će se posvetiti rješavanju nedostataka i problema.

BiH skinuta sa liste

FATF i Komitet Vijeća Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma ''Manival'' zajedno rade na jačanju efikasnosti režima protiv pranja novca i finansiranja terorizma i rješavanja bilo kakvih tehničkih nedostataka.

Ove dvije organicazije objavile su i da je Bosna i Hercegovina skinuta sa liste zemalja, te isključena iz monitoringa globalnog usklađivanja sa AML/CFT. 

Za BiH se navodi da će nastaviti sarađivati sa Manivalom kako bi poboljšala okvir borbe protiv korupcije.

Na sajtu organizacije se osim toga navodi da će FATF nastaviti identifikaciju zemalja koje predstavljaju rizik za međunarodni finansijski sistem.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.