GLOBUS

Murdok traži od Facebooka da plaća "pouzdane" medije

Agencije

25.2.2018

Medijski mogul Rupert Murdok (Murdoch) u ponedjeljak je pozvao Facebook da "pouzdanim" medijskim kućama isplaćuje sredstva, slično modelu kojim se koriste kablovske kompanije.

Njegove izjave dolaze nekoliko dana nakon što je čelnik Facebooka Mark Zakerberg (Zuckerberg) rekao da će ta društvena mreža prioritizirati "pouzdane" vijesti na svojim stranicama, identificirajući visokokvalitetne izvore i boreći se protiv dezinformacija, prenosi "Hina". 

- Facebook i Google popularizirali su uvredljive izvore vijesti kroz algoritme koji su profitabilni za te platforme, no inherentno nepouzdani - saopćio je Murdok, čelnik News Corpa, korporacije u čijem su vlasništvu, osim niza australskih, mediji poput američkih Wall Street Journala i New York Posta, te britanskih The Suna i The Timesa.

Murdok je istaknuo da su korektivne mjere koje su Facebook i Google za sada predložili "neodgovarajuće – komercijalno, društveno i novinarski".

Lični izazov direktora kompanije Facebook Marka Zakerberga za 2018. godinu bit će zaštita korisnika te društvene mreže od mržnje i zlostavljanja, prenio je ranije Reuters. 

- Nećemo spriječiti sve pogreške i zlostavljanje, ali trenutno pravimo previše grešaka u provedbi naših pravila i sprečavanju zloupotrebe naših programa - rekao je Zakerberg.

Otkad je počeo sebi postavljati lične godišnje izazove, a prvi je put to učinio 2009., Zakerberg je, između ostalog, posjetio svaku saveznu državu u SAD-u, pretrčao 590 kilometara (365 milja, po jednu svakog dana u godini) i naučio mandarinski jezik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.