GLOBUS

Četiri najstrašnija ruska vojna izuma

hr.rbth.com

25.2.2018


U aprilu 2017. godine Sjedinjene Države su na pripadnike "Islamske države" u Afganistanu bacile "majku svih bombi", tj. svoju najmoćniju avionsku bombu GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast Bomb (MOAB). Tada je u eksploziji pobijeno najmanje 36 terorista, uništena su skladišta s oružjem i vojna tehnika, i srušeno je nekoliko podzemnih tunela.

Rusija ima sličnu bombu, samo jaču. I pored manje mase eksploziva, ruska termobarična avionska bomba (ODAB) četiri puta je jača od američke bombe MOAB. Njena eksplozija jednaka je snazi ​​eksplozije 40 tona trotila. 

Konstrukcija ruske bombe ODAB je originalna. U prednjem dijelu nalazi se složeni elektromehanički uređaj s detonatorom i "raspršivačem" eksplozivne tvari. Prskanje hemijskih supstanci počinje po isteku određenog vremena. Dobivene aerosoli pretvaraju se u plinovitu smjesu koja eksplodira pod djelovanjem detonatora.

ODAB stvara udarni val čiji je pritisak oko 3000 kPa, tako da se u centru eksplozije praktički stvara vakuum. Ta promjena pritiska uništava doslovno sve što se nađe u tom prostoru, uključujući i zgrade.


Interkontinentalni balistički projektili RS-20V "Vojvoda" (po klasifikaciji NATO-a to je SS-18 Mod.3 Satan) najveća je i najubojitija strateška raketa ikad napravljena.

Teška je oko 210 tona i nosi do cilja 10 nuklearnih bojevih glava od kojih svaka ima snagu 750 kilotona. Jedna ovakva raketa može zbrisati s lica zemlje grad veličine Moskve ili New Yorka.

Doduše, "Vojvoda" je već stara raketa. U Moskvi joj je pripremljena zamjena - nova interkontinentalna raketa "Sarmat" koja će biti na borbenom dežurstvu već od 2021. godine, kada ističe sporazum "START 3".



Ovo oružje ima dva topa kalibra 30 milimetara, navođene protutenkovske rakete i strojnice. Pogon, oklop i šasija preuzeti su od tenka T-72.

Krajem juna 2017. godine u Siriji je Rusija počela primjenjivati ​​"kombajn smrti", tj. rusko borbeno vozilo za potporu tenkova "Terminator-2".

"Terminator" se može kretati po nepristupačnom terenu brzinom od 60 km/h. Može prelaziti rovove, rušiti i prelaziti zidove visoke metar i po. Njegove navođene rakete lako uništavaju tenk udaljen 5 km ili odlično utvrđeno neprijateljsko trajno borbeno uporište. Može se koristiti i u borbi protiv helikoptera, a pomoću topova i strojnica može "počistiti" neprijateljsku živu silu na položajima koji se u dubinu i širinu mogu protezati i po 3 kilometra.


Višecijevni raketni lanser TOS-1 "Buratino" također je predstavnik obitelji "tenkova-ubica" na gusjenicama. "Buratino" na ruskom znači Pinokio. Kao i junak iz bajke, ovaj sistem "gura nos" gdje god poželi.

Vozilo je napravljeno na bazi tenka T-72, ali umjesto kupole ima paket od 30 cijevi kalibra 220 mm. One doslovce "bljuju" vatru, tj. to su rakete s termobaričnom smjesom koje za nekoliko sekundi mogu sravniti sa zemljom neprijateljske položaje. Takav plotun pravi "dronjke" od utvrđenih položaja, tehnike i žive sile.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.