GLOBUS

Američki san izbjeglice iz Sirije: Prao suđe i podove da bi se prehranio, a danas je bogat

Keli sa studentima

Glas Amerike

25.2.2018

Mladi Heval Mohamed Keli (Mohamed Kelli), koji je u Sjedinjene Američke Države došao kao izbjeglica iz Sirije, sada radi kao kardiolog u bolnici Univerziteta Emori u Atlanti, Džordžija, i predstavlja klasičan primjer kako je neko od nule stigao do bogatstva, ali sa zanimljivim preokretom, navodi "Glas Amerike".

Navodi se da kardiolog Heval Mohamed Keli nedjeljom obično u socijalnom medicinskom centru u Atlanti kao volonter liječi pacijente koji nemaju zdravstveno osiguranje i kaže da mu to pruža izuzetan osjećaj.

- Sjećam se da moji roditelji nisu imali zdravstveno osiguranje kada sam došao ovde kao izbjeglica. Sada sam se vratio da pomažem istim tim ljudim, koji su kao moji roditelji. Ima mnogo Kurda, Arapa i izbjeglica. Osjećam se kao da pomažem svojim roditeljima, kada prije 15 godina nisu imali osiguranje - kaže Sirijac.

"Glas Amerike" navodi da su Keli i njegova porodica u Atlantu stigli 2001. bježeći od represije nad Kurdima u Siriji, a da je on, čak i kao tinejdžer, znao da želi biti ljekar.

Navodi se da je on prvo morao pomoći svojoj porodici da se prilagodi životu u novoj zemlji. Radio je u restoranu, gdje je prao suđe i čistio podove kako bi zaradio dovoljno novca da bi izdržavao oca, kojeg je teško povrijedila sirijska policija, kao i majku, koja nikad nije radila, te mlađeg brata. 

- Bilo je teško u početku. Hevalov otac je bio bolestan, Mohamed je imao 14, a Heval 17 godina. Poslije tri mjeseca nismo imali nikakvu pomoć. Jedino što je meni bilo važno bila je njihova budućnost i škola. Od Hevala nisam tražila ništa osim da uči i postane ljekar - kaže Hevalova majka Sadija Mohamed Keli. 

Sad kada je s tim gotovo, Keli i dalje pomaže drugima u njegovoj zajednici. 

"Glas Amerike" navodi da je Univerzitet Emori, gdje doktor Keli sada radi, blizu restorana "Mediterejnijan gril" u kojem je nekada prao suđe, ali između kao da je čitav univerzum.

- Dolazak na posao i studiranje ovdje je više kao san. Nikada nisam mogao zamisliti da bih mogao biti ovdje, ali evo me. Uspio sam ono što sam sebi zacrtao. Sada je vrijeme da nešto vratim zajednici - zaključuje doktor Keli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.