GLOBUS

SAD: Sačekat ćemo da vidimo je li Sjeverna Koreja ozbiljna povodom razgovora

Avaz.ba

25.2.2018

Bijela kuća saopćila je danas da se ekonomske sankcije protiv Sjeverne Koreje s ciljem pritiska na tu zemlju da okonča svoj nuklearni program moraju nastaviti i nakon što je Pjongjang naveo da je otvoren za razgovore sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Portparolka Bijele kuće Sara Hakabi Sanders (Sarah Huckabee), na ovu najavu Sjeverne Koreje odgovorila je "Vidjet ćemo".

- Vidjet ćemo je li poruka Pjongjanga da je speman za razgovore, predstavlja prve korake na putu denuklearizacije. U međuvremenu, SAD i svijet moraju nastaviti da jasno ukazuju da nuklearni i raketni programi Sjeverne Koreje vode u ćorsokak - navela je ona.

Sanders je kazala da predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) ostaje posvećen postizanju "potpune, provjerljive i nepovratne denuklearizacije" Korejskog poluotoka i da njegova "kampanja maksimalnog pritiska" na Sjevernu Koreju mora biti nastavljena dok Pjongjang ne obustavi raketne i nuklearne programe.

Dodala je da se SAD, Južna Koreja i međunarodna zajednica "apsolutno slažu" da denuklearizacija mora biti ishod dijaloga s Pjongjangom i dodala da Sjevernu Koreju čeka pozitivan put ako izabere denuklearizaciju. 




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.