Kurz ubjedljiv: Narodna partija Austrije pobijedila na izborima u Tirolu

Blic.rs

Narodna partija Austrije (OVP), pod vodstvom kancelara Sebastijana Kurza, pobijedila je ubjedljivo na današnjim pokrajinskim izborima u Tirolu, osvojivši više od 44 posto glasova. 

Nakon parlamentarnih izbora, na kojima je Kurz, krajem prošle godine, osvojio ubjedljivo vlast na saveznom nivou, OVP je ove godine pobijedila već u pokrajini Donja Austrija, osvojivši apsolutnu većinu, i sada u Tirolu, prenosi Blic.rs.

OVP je na izborima u Tirolu uspjela da osvoji, u poređenju sa 2013. godinom, 4,9 posto više glasova.

Na drugom mjestu našla se Socijaldemokratska partija (SPO) sa 17 posto glasova, i dobitkom od oko 3,5 posto.

Na trećem mjestu je u Tirolu Slobodarska partija (FPO), koja na saveznom nivou vlada s OVP, a koja je na ovim pokrajinskim izborima osvojila 15,5 posto, odnosno čak 9,3 posto više nego 2013. godine.

U pokrajinsku skupštinu ulaze i "Zeleni", koji nisu prešli cenzus na saveznom nivou u oktobru, a koji su sada osvojili nešto više od 10 posto glasova.

U poslaničkim klupama bit će i poslanici Neos-a i liste „Fric“, koje su tijesno prešle cenzus od pet posto.

OVP, koju u Tirolu predvodi Ginter Plater, koji je od 2008. na čelu pokrajine, u formiranju nove vlasti ima više opcija.

Plater je nakon izbora najavio da će voditi razgovore sa svim potencijalnim partnerima.

Nakon Tirola u ovoj godini treba da se održe izbori još i u pokrajini Koruška za nedjelju dana, kao i Salcburgu, gdje je glasanje zakazano za 22. april.

NA VRH

Podijeli članak na