GLOBUS

"Amnesty International": Brojna kršenja ljudskih prava u 2017. godini

Blic

26.2.2018

Organizacija "Amnesty International" (AI) objavila je godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava u skoro 160 zemalja. U istom se navodi da su u 2017. godini zabilježena brojna kršenja ljudskih prava i tvrdi da je politika mržnje i straha postala normalna i da su na to utjecali neki od najmoćnijih svjetskih lidera.

U novom izvještaju tvrde da su potezi lidera u Egiptu, Filipinima, Venecueli, Kini, Rusiji i Americi ugrozili prava miliona ljudi.

- Otvoreno su kršili ljudska prava ili pozivali druge da ih krše. Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte bukvalno je pozivao ljude da ubiju one za koje sumnjaju da su dileri droge - kaže Margaret Huang, direktorica "Amnesty Internationala", prenosi Glas Amerike.

- Jedan od najgorih primjera je usvajanje politike "globalne šutnje o planiranju porodice". Sad organizacije koje su nudile savjete i informacije o abortusu i uslugama u oblasti reproduktivnog zdravlja moraju da izaberu hoće li i dalje savjetovati žene o abortusu ili će dobivati novac od američke vlade - navodi se.

Izvještaj pokazuje da je sloboda govora, također, ugrožena, posebno u Kini, Egiptu i Turskoj.

U izvještaju se konstatira napredak koji su ostvarili Ženski marševi u Americi i pokret #MeToo. Pohvaljen je i Tajvan zbog odluke da legaliziraju gej brakove.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.