GLOBUS

"Ledeni val" u Francuskoj, Italiji, Rusiji... zabilježen objektivom svjetskih fotoreportera

Piše: Avaz.ba

26.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+19

Sibirska zima koja je zahvatila Bosnu i Hercegovinu i region zabilježena je u skoro cijeloj Evropi. Neobična hladnoća za ovo doba godine očekuje se u Rumuniji, -25 stepeni, kao i u svim zemljama Balkana.

Snijeg i niske temperature zahvatili su i ostatak Evrope. Ledeni talas iz Sibira stigao je do Francuske, Poljske, Rumunije, Belgije, Italije, Španije...

Niske temperature su tokom proteklog vikenda odnijele čak tri života - jedan u Francuskoj i dva u Poljskoj.

Ledeni talas iz Sibira stigao je u nedjelju i do Francuske, gdje je temperatura pala na -10 stepeni, a vjetar je pojačavao osjećaj hladnoće kao da je -18, javlja služba Meteo France. 

U noći s ponedjeljka na utorak, u okolini Moskve, očekuju se -24 stepena, a u nekim mjestima u središtu Rusije čak -35. Gotovo u čitavoj Rusiji, u iduća tri dana, očekuju se mećave.

U jugoistočnoj Evropi, neuobičajena studen za ovo doba godine očekuje se u Rumuniji. Škole u Bukureštu neće raditi u ponedjeljak i u utorak.

U središtu Evrope, u Austriji i Mađarskoj, ali i Velikoj Britaniji, Italiji i Španiji, vlasti su pozvale stanovnike da se pripreme na dolazak fenomena poznatog kao ‘Moskva - Pariz’, fronte iznimno hladnog zraka iz Sibira.

Ovakvo vrijeme će potrajati do kraja vikenda. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.