GLOBUS

Zaev u Njemačkoj: Jedine pretenzije na grčku teritoriju su njihove plaže ljeti

Deutsche Welle/Agencije

26.2.2018

Makedonski premijer Zoran Zaev odbacio je kao neosnovane grčke tvrdnje da Makedonija ima teritorijalne pretenzije prema Grčkoj.

U intervjuu za njemački list ''Der Spiegel'', on je, kako se navodi, u odnosu na moguće teritorijalne pretenzije na koje upozorava Grčka u šali rekao da su "jedine pretenzije iz Makedonije usmjerene prema grčkim plažama”.

- Da, mi volimo na ljeto da okupiramo lijepe grčke plaže i ostrva. Više od milion Makedonaca svake godine putuje u Grčku, tamo trošimo naš novac, volimo Grčku, ima mnogo kontakata među biznismenima i turistima. Ali iskreno, nermamo nikave druge okupacijske namjere - rekao je Zaev.

Razgovor sa Zaevom vođen je u Berlinu nekoliko sati nakon sastanaka sa njemačkom premijerkom Angelom Merkel.

Na pitanje da li njemačka vlada treba aktivnije učestvovati u pregovorima Makedonije i Grčke oko imena, on je rekao da misli da je objema stranama, i makedonskoj i grčkoj, potrebno ohrabrenje, ali i da vršenje pritiska na bilo koju stranu nije ispravan put.

- Niko ne može da nam oduzme samostalnu i suverenu odluku za ime - rekao je makedonski premijer Zoran Zaev.

Prema njegovim riječima, za Makedoniju su neprihvatljivi grčki zahtjevi za promjenom Ustava (kako bi se potvrdila promjena imena), kao i ime države koje neće biti prevedeno na engleski.

- Ovo im je naš ponos i naš identitet. Ne vidim nikakv razlog za zahtjev da ime mijenjamo u Ustavu, to nije dostojanstveno - rekao je makedonski premijer.

Kako je istakao, Grčkoj je potreban povjerljiv partner, a ne partner bez dostojanstva.

- Najvažnija garancija za Grčku je da rješenje za spor oko imena bude održivo. To se pravi međunarodnim dogovorima, koji će biti ratificiran i koji će važiti u međunarodnim organizacijama - rekao je Zaev.

Makedonski premijer također je kazao da ne može zamisliti neuspjeh pregovora sa Grčkom oko imena Makedonije.

- Ne želim ni da pomislim da neće biti rješenja za spor oko imena, moramo riješiti ovaj spor, zato što samo tako možemo da se razvijamo, da se integriramo u EU i da postanemo napredna država sa vladavinom prava. To je dobro za cijeli region. Neuspjeh je nezamisliv, za Makedoniju, za cijeli region i donekle i za EU, rekao je Zaev u intevjuu za ''Der Spiegel''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.