GLOBUS

Kinezi preuzeli dio "Mercedesa"

B92

26.2.2018

Kineska automobilska kompanija "Gili" preuzela je 9,7 posto udjela u njemačkom "Dajmleru", proizvođaču Mercedesa, što je izazvalo oštru reakciju vlade u Berlinu.

- Njemačka mora osigurati da ne bude eksploatirana od drugih država - izjavila je njemačka ministarka ekonomije Brigite Cipries, a prenosi agencija Rojters.

"Gilijevo" preuzimanje udjela u "Dajmleru" za devet milijardi dolara je, kako ocjenjuje britanska agencija, iznenadilo tržište, jer kineska kompanija prethodno nije alarmirala njemačkog tržišnog regulatora da je prešla granicu vlasničkog udjela od 3,0 i 5,0 posto u kompaniji.

Cipries je u intervjuu za listove "Štutgarter cajtung" i "Handelsblat" istaknula da investitori moraju poštovati tržišna pravila.

- Njemačka otvorenost ne smije biti korištena kao kapija za industrijsko-političke interese drugih zemalja - kazala je ona za "Handelsblat".

Njemački finansijski i tržišni regulator Bafin saopćio je da nije spreman komentirati potez "Gilija", koji je u petak objavio da želi formirati alijansu s "Dajmlerom", koji će raditi na razvoju električnih i samoupravljajućih vozila.

"Dajmler" je u kratkom saopćenju pozdravio novog akcionara, s kojim će, kako je saopćeno, moći "konstruktivno razgovarati o promjenama u industriji".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.