GLOBUS

Nakon plavokose palestinske tinejdžerke, Izraelci uhapsili njenog rođaka kojeg su upucali u glavu

Washington Post/Haaretz

Index.hr

26.2.2018

Izraelska vojska izvela je još jednu raciju u okupiranom palestinskom selu Nabi Saleh, gdje su uhapsili deset Palestinaca, uključujući rođaka Ahed Tamimi, 17-godišnje Palestinke kojoj se sudi jer je udarala vojnike.

Izraelska vojska potvrdila je da je uhapsila 15-godišnjeg Mohameda Tamimija u sinoćnjoj raciji, te da je vojni liječnik odobrio njegovo hapšenje.

Podsjetimo, Mohamed je u decembru, tokom protesta zbog statusa Jerusalema, pogođen gumenim metkom u glavu, nakon čega je završio na operaciji mozga, pri čemu mu je odstranjen komad lobanje. Čeka ga još jedna operacija rekonstrukcije lobanje.

Uhapšen tinejdžer koji je ranije upucan u glavu i ostao bez dijela lobanje

Unatoč teškoj povredi čije posljedice i dalje trpi, ovaj 15-godišnjak je uhapšen, ali nakon ispitivanja je pušten, javlja Haaretz. Njegova rodica uhapšena je upravo zato što je, nakon što je on ustrijeljen, fizički napala naoružane izraelske vojnike, tjerajući ih iz svoje kuće u koju su upali. Ahed se sad nalazi na suđenju i prijeti joj dugogodišnja zatvorska kazna, iako je maloljetna.

Čak sedam od deset Palestinaca koji su jučer uhapšeni su tinejdžeri, javlja Al Jazeera.

- Dogodio se vrlo snažan napad, ispalili su mnogo suzavaca i koristili su vodu s hemikalijama na ljudima i kući - ispričala je Manal Tamimi, iz iste porodice kao i uhapšeni tinejdžeri.

Tamimi je dodala da oni pokušavaju udovoljiti (izraelskim) doseljenicima i da žele kazniti selo Nabi Saleh zbog učestvovanja u narodnom otporu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.