GLOBUS

Makron pozvao Rusiju da utječe na Tursku

Arhiv

Agencije

27.2.2018

Francuska je pozvala Rusiju da iskoristi svoj utjecaj nad sirijskom Vladom kako bi osigurala da ne dođe do kršenja Rezolucije Ujedinjenih naroda o obustavi napada na Siriju.

Navodi se i da bi Rusija trebala reći Turskoj da se obustava vatre odnosi i na njihove operacije protiv Kurda u enklavi Afrin.

- Predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) naglasio je da se humanitarno primirje odnosi na cijelu Siriju, uključujući Afrin, i trebalo bi ga uvesti svugdje bez ikakvih odlaganja - saopćeno je iz kabineta francuskog predsjednika.

Makron je optužio sirijsku Vladu da krši Rezoluciju UN-a napadima na predgrađe Damaska, Istočnu Gutu i poručio da se nasilje mora okončati, prije nego što dođe do šireg konflikta u regiji.

- Rusija, kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, mora preuzeti svu odgovornost prema sirijskom režimu koji podržava - poručio je Makron.

Poštovati prekid vatre u potpunosti

Prethodno je Makron telefonski razgovarao s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan), ukazavši da Rezolucija UN-a o 30-dnevnom primirju širom Sirije uključuje i regiju Afrin.

Prema Makronovim riječima, "imperativ je da prekid vatre bude u potpunosti poštovan".

- Rezolucija koju je Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno usvojilo neće imati utjecaja na tursku ofanzivu protiv kurdskih boraca u Afrinu - izjavio je prethodno potpredsjednik turske Vlade Bekir Bozdag.

Turska je prethodno pozdravila Rezoluciju, javili su mediji.

Otkako je Turska pokrenula operaciju zvanu "Maslinova grančica", ubijeno je više od 2.000 pripadnika snaga sirijskih Kurda, Jedinica za narodnu zaštitu i Kurdistanske radničke stranke, kao i pripadnika grupe "Islamska država" Irak i Levant.

Rezolucijom UN-a se, osim primirja, zahtijeva pristup humanitarnoj pomoći i medicinska evakuacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.