GLOBUS

Vašington traži hitno okončanje ofanzive u Siriji: Osiguran put za izlazak civila

Blic.rs

27.2.2018

Bijela kuća pozvala je na "hitno okončanje" ofanzivnih operacija u Siriji, upozorivši da sirijske vladine snage "terorišu stotine hiljada civila zračnim napadima, artiljerijom, raketama i kopnenim napadom koji je na pomolu". 

Istovremeno, ruska vojska je saopćila da je sirijska vlada osigurala put za izlazak stanovnika iz predgrađa Damaska, prenosi Blic.rs.

Američka agencija navodi da je više od 500 ljudi ubijeno od prošle sedmice u regionu Istočne Gute, gdje su aktivisti u nedjelju prijavili sumnje u napad otrovnim gasom.

- Upotreba gasa hlorina kao oružja samo pogoršava situaciju - izjavila je danas portparol Bijele kuće Sara Hakabi-Sanders.

Ona je napomenula da je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) "prije izvjesnog vremena već opomenuo režim sirijskog predsjednika Bašara el-Asada".

General Jurij Jevtušenko, načelnik Centra za pomirenje u Siriji, rekao je da će sirijske snage održavati dnevno primirje u Istočnoj Guti od 09.00 do 14.00.

Prema njegovim riječima, sirijske vlasti uspostavile su "humanitarni koridor" za izlazak civila i dijelit će letke s informacijama o evakuaciji.

Jevtušenko je rekao i da ekstremisti povezani s El-Kaidom i neke pobunjeničke grupe u Istočnoj Guti sprečavaju civile da napuste tu oblast i koriste civile kao štitove, dok nastavljaju granatirati Damask.

Prije dva dana, Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je usvojilo rezoluciju kojom se zahtijeva 30-dnevno primirje na cijeloj teritoriji Sirije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.