GLOBUS

Gradonačelnik Jerusalema ukinuo plan oporezivanja crkava

Fena

27.2.2018

Gradonačelnik Jerusalema ukinuo je plan oporezivanja crkava, ublažavajući krizu koja je dovela do trodnevnog zatvaranja crkve Svetog groba.

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua navodi u objavi da su on i gradonačelnik Nir Barkat oformili tim koji bi formulirao rješenje problema. Tim će pregovarati sa crkvenim zvaničnicima.

Nije bilo reakcije crkvenih zvaničnika.

Barkat je kazao da se porezi odnose samo na komercijalnu imovinu crkve, ali ne zgrade i mjesta molitve. Crkveni zvaničnici tvrde, međutim, da je time prekršen dugogodišnji sporazum o razumijevanju.

U znak protesta, u nedjelju je zatvorena Crkva Svetog groba, gdje je, kako hrišćani vjeruju, Hrist bio raspet i nakon toga je uskrsnuo.

Gradonačelnik Birkat izjavio je danas kako želi da pregovara "na pravi način". Dodao je da u pregovorima o rješenju problema učestvuje i treća strana, ali je odbio otkriti ko je treća strana.

Čelnici katoličke, pravoslavne i ostalih hrišćanskih crkava u nedjelju su zatvorili Crkvu Svetog groba kako bi protestirali protiv Barkatove odluke o obavezi plaćanja poreza.

Barkat tvrdi da je njegova odluka u skladu s uobičajenom praksom širom svijeta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.