GLOBUS

Zaev: Makedonija ponudila četiri opcije za promjenu imena

Agencije

27.2.2018

Makedonija je ponudila četiri opcije za rješavanje spora sa Grčkom oko imena, izjavio je makedonski premijer Zoran Zaev.

Kako prenosi Deutsche Welle, on je u intervju za Reuters rekao da su ti prijedlozi Republika Sjeverna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija i Republika Makedonija (Skoplje). 

Napominje se da se Makedoniija nada da će spor oko imena sa Grčkom biti riješen na vrijeme da u junu dobije preporuku za početak pregovora sa EU i potvrdu za prijem u NATO u julu.

Na pitanje da li će Grčka biti zadovoljna sa jednom od ponuđenih opcija, Zaev je rekao: "Da… neke opcije će više prihvatiti, a neke ne (u odnosu na ime)". 

Makedonski premijer je rekao da ostaje otvoreno pitanje da li postoji "stvarna potreba" za promjenu Ustava Republike Makedonije, što je nešto što Grčka traži posljednjih mjeseci.

Zaev je, rekao u tom intervjuu, da je ubijeđen da će, ukoliko se rješenjem spora oko imena sačuva dostojanstvo građana, oni podržati to rješenje na referendumu. 

U intevjuu Spiegelu, koji je juče objavljen, Zaev je rekao da su za Makedoniju neprihvatljivi grčki zahtjevi za promjenom Ustava (kako bi se potvrdila promjena imjena), kao i ime države koje neće biti prevedeno na engleski.

"Ovo ime je naš ponos i naš identitet. Ne vidim nikakv razlog za zahtjev da ime mijenjamo u Ustavu, to nije dostojanstveno", rekao je makedonski premijer. 

Kako je istakao, Grčkoj je potreban provjeren partner, a ne partner bez dostojanstva.

"Ustav može da se promjeni, ali da se te izmjene ponovo promjene. Najvažnija garancija za Grčku je da rješenje za spor oko imena bude održivo. To se ostvaruje međunarodnim dogovorima, koji će biti ratificirani i koji će važiti u međunarodnim organizacijama", rekao je Zaev. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.