GLOBUS

Na američku "crnu listu" stavljeno 40 pripadnika ISIL-a

Tilerson: Potpisao ukaz

S. N.

27.2.2018

Stejt department večeras je objavio da je na "crnu listu" dodao nova imena osoba i organizacija, zbog veza s "Islamskom državom Iraka i Sirije".

Kako je objavljeno, riječ je o osobama i institucijama koje je identificirala koalicija 75 država i međunarodnih organizacija koje se bore u redovima ISIL-a.  

- Radi se o posvemašnjem naporu da se uništi ISIL, njegova skloništa, onemogući dalja regrutacija potencijalnih terorista, prekinu finansijski tokovi prema njima, suzbije propagandna i subverzivna aktivnost koju provode posredstvom interneta i društvenih mreža gdje šire i lažne vijesti, te da se pomogne stabilizacija teritorija Iraka i Sirije, oslobođenih od ISIL-a, a kako bi se raseljeni i izbjegli mogli vratiti u svoje domove i početi s obnovom svojih života – navodi se u saopćenju Stejt departmenta.

Abu Musab el-Barnavi, jedan od ključnih ljudi ISIL-a u Zapadnoj Africi, prvi je na listi, a slijedi ga Mahad Moalim, čelnik ISIL-a u Somaliji. Njihova su imena dodata jučer na ovu "crnu listu". Time je ovaj broj nepoželjnih pojedinaca premašio ukupno 40. Lista je ustanovljena 2014. godine i redovno se ažurira.  

Organizacije ISIL-a, ili njima srodne terorističke grupe u Bangladešu, na Filipinima, u Zapanoj Africi, Somaliji i Tunisu, jučer su pridodate listi zabranjenih. Ovim je "crna lista" SAD dobila 35 nepoželjnih organizacija čiji čelnici ne mogu stupiti na američko tlo ili imati bilo kakve finansijske i druge veze s SAD. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.