GLOBUS

Borba u Istočnoj Guti bit će duga i krvava: Tamo se nalaze hiljade okorjelih boraca

Vijesti.me

28.2.2018

U Istočnoj Guti, nastavljeni su sukobi pobunjenika i sirijskih vladinih snaga, uprkos ruskom planu o obustavi vatre, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Na tom području je više od 20.000 boraca. Nekoliko stotina njih je iz Komiteta za oslobađanje Levanta, grupe povezane s El-Kaidom, što daje sirijskoj vladi izgovor da nastave s napadima. Pobunjeničke frakcije koje djeluju u tom predgrađu žele da borci vezani za El-Kaidu napuste enklavu i okrivljuju vladine snage da one to sprečavaju.

Borba sirijskih vladinih snaga da povrate Istočnu Gutu, predgrađe Damaska u rukama pobunjenika, po svemu sudeći bit će duga i krvava zbog prisustva hiljada okorjelih boraca koji su imali više godina da se pripreme.

Mnogi od boraca u Istočnoj Guti su porijeklom iz te oblasti i kreću se pomoću velike mreže podzemnih tunela, što im daje prednost u odnosu na snage Bašara el-Asada i njihovih ruskih saveznika i saveznika koje podržava Iran.

To područje sa oko 400.00 stanovnika posljednja je oblast pod kontrolom opozicije blizu Asadovog centra vlasti, Damaska, odakle pobunjenici granatiraju glavni grad. Ako vladine snage povrate Istočnu Gutu, onda će samo mali džep južno od Damaska koji je u rukama "Islamske države" ostati van kontrole vlade.

Dnevno humanitarno primirje u pobunjeničkoj enklavi Istočnoj Guti, koje je od utorka proglasila Rusija, odmah je dovedeno u pitanje, i dvije strane su odmah počele da optužuju jedna drugu za njegovo kršenje.

Nastavak borbi između sirijske vojske i pobunjenika dovodi u pitanje primirje u toj pobunjeničkoj enklavi, gdje je gotovo 600 civila poginulo u šest dana bombardiranja i granatiranja sirijskih vladinih snaga.

Primirje je proglašeno da se dozvoli ulazak pomoći ili izlazak stanovnika ili ranjenih iz enklave.

Primirje je objavljeno četiri dana poslije izglasavanja Rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-a, u kojoj se traži prekid vatre bez odlaganja od 30 dana za cijelu Siriju, zemlju u ratu od 15. marta 2011. godine. Ni to primirje nije poštovano i nije imalo efekta.

Poslije relativno mirne noći između ponedjeljka i utorka, avijacija i artiljerija vladinih snaga ponovo je u utorak bombardirala enklavu koju kontroliraju pobunjenici u Istočnoj Guti, velikoj oblasti čije dvije trećine teritorije su u rukama provladinih snaga.

Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se danas popodne da razgovara o humanitarnoj situaciji u Siriji.

Za komandanta američkih snaga na Bliskom istoku, generala Džozefa Votela, Rusija igra istovremeno ulogu "piromana i vatrogasca", što je "jako destabilizirajuće". Rusija treba da "prizna da nije u stanju da okonča sirijski sukob, ili ona ne želi da ga okonča", rekao je američki general.

Taj stav odražava duboke razlike unutar međunarodne zajednice prema sukobu koji će 15. marta ući u osmu godinu bez ikakvog rješenja na vidiku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.