GLOBUS

Lavrov: Militanti granatiraju humanitarni koridor u Istočnoj Guti

Fena

28.2.2018

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u srijedu da su pobunjenici u sirijskoj regiji Istočna Guta odgovorni da se osigura da humanitarna pauza u toj regiji donese pomoć napaćenim civilima.

- Rusija je, skupa sa sirijskom vladom, već objavila uspostavu humanitarnih koridora u Istočnoj Guti - poručio je Lavrov Vijeću UN-a za ljudska prava.

Ministar je mislio na kontrolni punkt na rubu enklave pod pobunjeničkom kontrolom, kroz koji bi evakuirani civili napustili regiju.

- Sada je red na militantima i njihovim sponzorima da djeluju, militanti koji su utvrđeni tamo još nastavljaju s granatiranjem Damaska, blokiranjem isporuka pomoći i evakuacije onih koji žele otići - dodao je.

Utorak je bio prvi dan petosatne humanitarne pauze u Istočnoj Guti koju je naredio ruski predsjednik Vladmir Putin, vodeći saveznik sirijske vlade.

Primirje je, međutim, obilježeno nasiljem, dok Moskva i Damask optužuju naoružane pobunjenike za granatiranje humanitarnih koridora i držanjem civilnog stanovništva kao taoca.

Obraćajući se novinarima, Lavrov je izjavio da Washington i njegovi saveznici u Siriji "svjesno ili nesvjesno sistematski štite teroriste na terenu".

- Potegnuli smo to pitanje Washingtonu mnogo puta i nismo nikada dobili kredibilan odgovor - kazao je šef ruske diplomatije, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.