Autorski članak na portalu "Politico"

Antonenko: Putin je sebi najgori neprijatelj

Politico / B92
28.02.2018 17:38

Izvjesno je da će Vladimir Putin osvojiti pobjedu na predstojećim predsjedničkim izborima, ali će upravo tada početi njegova istinska politička bitka.

Ona će imati krajnje neizvjestan ishod jer mu "sat otkucava", ocjenjuje za "Politico" viša saradnica Londonske škole ekonomije Oksana Antonenko.

U autorskom tekstu pod naslovom "Putin je sebi najgori neprijatelj", koji je objavio portal "Politico", ona ukazuje da uspon opozicije i rastuće razočaranje među ruskim glasačima možda neće presudno utjecati na ovogodišnje izbore, ali će "uzdrmati naredne".  

- Dvije stvari su izvjesne na ruskim predsjedničkim izborima. Prvo, da će Vladimir Putin izaći kao pobjednik, pri čemu mu sve važne ankete predviđaju oko 70 posto glasova. Drugo, da ni ovo glasanje - kao ni svi prethodni izbori u postsovjetskoj historiji Rusije - neće biti slobodni i pošteni", navodi Antonenko u tekstu.

Prema njenim riječima, istinsko političko nadmetanje uoči ovogodišnjih izbora i dalje je izrazito ograničeno, a mediji pod kontrolom Kremlja, kako tvrdi analitičarka, imaju ogroman utjecaj na mišljenje ruskog biračkog tijela.  

- Vladina zabrana kandidature Putinovog najistaknutijeg političkog protivnika Alekseja Navaljnog i rasprostranjena upotreba državnih sredstva za mobilizaciju glasova u korist Putina, takođe ukazuju na činjenicu da su izbori Rusa ograničeni", ocjenjuje Antonenko.

Međutim, ukazuje da predstojeće izbore ne bi trebalo odbaciti kao "nevažne za putanju Rusije".

- Mladi aktivisti takođe učestvuju u sve većem broju neodobrenih protesta širom zemlje, pretežno mobiliziranih borbom Navaljnog protiv korupcije - ističe autorica članka, upozoravajući da će "Kremlju biti mnogo teže da uguši ponovo probuđenu rusku omladinu nego kada se obrušila na gradske proteste 2011-2012.".

Današnji mladi, naglašava Antonenko, nisu uplašeni i gaje duboko nepovjerenje prema političkoj eliti koja je na vlasti otkako su se oni rodili.

- Ova nova generacija je još suviše mlada i nemoćna da oblikuje rusku politiku 2018. Međutim, oni će izrasti u ozbiljnu snagu do izbora 2024. godine - upozorava analitičarka u tekstu za "Politico".

Kremlj je, navodi ona, svjestan da ima istinski problem s mladima, ali nema moć da ubjedi one koje naprosto ozlojeđuje to što jedan jedini politički lider dominira njihovim životima otkako su rođeni.

U tom kontekstu, Antonenko navodi da gotovo četvrtina ruskih diplomaca traži posao u inostranstvu.

Istovremeno, ukazuje da protiv statusa kvo nije samo ruska omladina, već su, ističe, i veliki dijelovi srednje klase sve razočaraniji.

"I unutar same ruske političke elite dešava se transformacija. Razdoblje kada je postkrimski patriotizam bio dovoljan da se elita okupi oko Kremlja - završeno je. Sve više, međusobna rivalstva unutar ruske političke klase prijete da je unište", ocjenjuje Antonenko.

Kao primjer, navodi da su različiti ogranci ruske sigurnosne zajednice bile u otvorenoj zavadi prošle godine, dok istovremeno postoji doboko nepovjerenje među čelnicima ruskih "svemogućnih državnih korporacija" i Putinovih vladinih tehnokrata, zaduženih za izvlačenje ekonomije iz recesije.

"Putin će pobijediti na predstojećim izborima. Ali, upravo tada počinje njegova istinska politička bitka. A njen ishod je veoma neizvjestan", zaključila je Antonenko u analizi za "Politico".

NA VRH