GLOBUS

Ešdaun: Ponovo se bude "velika Srbija" i "velika Hrvatska"

Ešdaun: Jasno upozorenje

Piše: S. NUMANOVIĆ

28.2.2018

Vlada Velike Britanije smatra da cijeli region zapadnog Balkana mora uraditi više kako bi se poboljšao status Bosne i Hercegovine. Smatramo i da se odnosi Srbije i Kosova trebaju normalizirati na temeljima međusobnog priznanja suverenih i nezavisnih država u okvirima postojećih granica, poručila je baronesa Debra Stedman-Skot (Deborah Stedman-Scott).  

Govoreći u ime britanske vlade, ona je odgovarala na pitanja poslanika Doma lordova parlamenta ove zemlje.

Ugrožena sigurnost

Tema rasprave bila je negativan ruski utjecaj na situaciju na Balkanu.

Baronesa Stedman-Skot istakla je da je zvanični London zabrinut zbog rastućeg negativnog utjecaja Rusije i njenog miješanja u odnose na Balkanu.

- Ovakvo rusko ponašanje je destabilizirajuće, kako za sigurnost zapadnog Balkana tako i cijele Evrope. Podržavamo euroatlantske aspiracije svih šest država ovog regiona. To je istaknula i naša premijerka tokom sigurnosne konferencije u Minhenu – rekla je ona.

U ime Vlade pozvala je Rusiju da se vrati konstruktivnom pristupu na Balkanu, ali i upozorila da će i Velika Britanija, kao i cijeli Zapad, nastaviti pružati otpor ruskim nastojanjima da destabilizira region.

- Mi ćemo nadvladati taj loši utjecaj i na području zapadnog Balkana – istaknula je.

Dodala je da je zvanični London posebno zainteresiran i za to da se postojeće granice između šest balkanskih država ne mijenjaju!



Baronesa Stedman-Skot: Nadvladat ćemo negativan ruski utjecaj

Baronesa Stedman-Skot zaključila je i da će Velika Britanija nastaviti pojačani angažman na Balkanu. Navela je da je iz ovogodišnjeg budžeta izdvojeno 27 miliona funti za pomoć nekim od projekata na Balkanu, da se radi o povećanju u odnosu na ranije godine i da će se taj trend rasta nastaviti. Cilj je da se ojačaju regionalna sigurnost, ekonomska stabilnost i politička saradnja.

Baronesa Arminka Helić upitala je da li postoji procjena koliku je štetu dosadašnji ruski utjecaj nanio Balkanu u njegovom nastojanju da se približi euroatlantskim strukturama.

Baronesa Stedman-Skot odgovorila je da je Vlada zabrinuta zbog ruskih akcija, te navela pokušaj državnog udara u Crnoj Gori kao najgrublji oblik ponašanja Rusije u regionu.

Istaknula je i da je premijerka Tereza Mej (Theresa May), tokom svog susreta s premijerima šest balkanskih država prije tri dana u Londonu, dala "punu podršku aspiracijama za uključenje regiona u euroatlantske strukture".

Secesija RS

Baronesa Helić potom je upozorila da postoje "kredibilni izvještaji o stalnim ruskim aktivnostima kako bi se zapadni Balkan spriječio u nastojanjima da se priključi EU i NATO-u". Navela je slučaj s otvaranjem tzv. "humanitarnog centra" u Nišu, dostavljanjem oružja Srbiji, ali i "podršku secesionizmu malom entitetu Republika Srpska", kao i smišljeno provociranje etničkih tenzija u Makedoniji. Baronesa Helić upozorila je i na nastojanja Rusije da dođe do podjele Kosova.

Odgovarajući na njen istup, baronesa Stedman-Skot posebno je naglasila da je zvanični London protiv prekrajanja granica, te da je Kosovo suverena, jedinstvena i međunarodno priznata država.

Bosni i Hercegovini se, ponovila je, mora pomoći, kako iz Evrope tako i iz regiona, da učvrsti svoju državnost i stabilnost.

Na njen se istup, potom, nadovezao lord Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) koji je, između ostalog, upozorio i na ponovno buđenje ideja o formiranju "velike Srbije" i "velike Hrvatske". Upozorio je na opasnosti koje ovi velikodržavni projekti predstavljaju ne samo po Balkan, već i cijelu Evropu.

Baronesa Stedman-Skot istaknula je da "Vlada velike Britanije dijeli brigu lorda Ešdauna".

- Ostajemo aktivno prisutni u regionu i jasno smo rekli i uvijek ćemo reći – ne želimo vidjeti promjene granica na zapadnom Balkanu – rekla je ona.

Naglasila je da Velika Britanija napušta EU, ali da ne napušta temeljne principe Evrope, niti Evropu. To znači, pojasnila je, tijesnu saradnju s EU, ali i drugim zapadnim akterima, na daljoj stabilizaciji i uključenju zapadnog Balkana u EU i NATO.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.