GLOBUS

Jevreji nezadovoljni zakonom o holokaustu u Poljskoj

Srna

1.3.2018

Jevrejska udruženja nisu zadovoljna poljskim zakonom o holokaustu, koji je upravo stupio na snagu, i tvrde da se više ne osjećaju sigurno u Poljskoj.

Zakon o holokaustu kažnjava sve koji tvrde da su Poljska ili njen narod "odgovorni ili su bili akteri u nacističkim zločinima koje je počinio Treći rajh", za šta je predviđena zatvorska kazna.

Uprkos velikom protivljenju sa raznih strana svijeta, zakon stupa na snagu, iako je poslan na ocjenu ustavnosti. Čekanje na odluku, međutim, ne odgađa njegovu primjenu.

Vladajuća stranka Pravo i pravda tvrdi da je zakon neophodan kako bi se zaustavila upotreba termina "poljski logori smrti" za koncentracione logore koje su nacisti uspostavili na poljskoj teritoriji tokom Drugog svjetskog rata.

Izraelci smatraju kako je ta mjera pokušaj da se sakriju napadi Poljaka na Jevreje tokom njemačke okupacije i poslije rata.

Preživjeli iz holokausta protestovali su protiv zakona ispred Poljske ambasade u Tel Avivu.

Memorijalni centar "Jad Vašem" upozorava da bi zakon "mogao da zamagli istinu o pomoći koju su Nijemci dobivali od nekih stanovnika tokom holokausta".

Ipak, ova jevrejska ustanova je potvrdila da je termin "poljski logori smrti" historijski netačan i da su logori uspostavljeni u okupiranoj Poljskoj radi ubijanja Jevreja i drugih neprijatelja nacističkog režima.

Profesor Dina Porat, glavna historičarka u "Jad Vašemu", naglašava da su Jevreji, za razliku od Poljaka, kolektivno bili pod stalnom prijetnjom istrebljenja.

Porat navodi da je veliki dio poljskog stanovništva "odavao Jevreje, krao njihovu imovinu i ubijao ih, dok je broj Jevreja koji su djelovali kao nadzornici logora, policajci ili članovi jevrejskih odbora u getima bio mali", navode izraelski mediji.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.