GLOBUS

Alarm širom Evrope: Zatrpane ceste, zatvoreni aerodromi, 50 mrtvih

Index.hr

1.3.2018

Irska je izdala crveno upozorenje zbog velike hladnoće i obilnog snijega koji su u četvrtak zahvatili tu otočnu državu. Alarm je oglašen i za Veliku Britaniju usred informacija o stotinama vozača koji su tokom noći ostali zatrpani na britanskim saobraćajnicama.

Upozorenja su izdata zbog toga što iznimno niske temperature izazivaju smrzavanje autocesta i drugih saobraćajnica, željezničkih stanica i pista u zračnim lukama širom Zapadne Evrope.

Zbog obilnih snježnih padavina ženevski aerodrom je zatvoren za sav zračni saobraćaj, a brojni aerodromi u Zapadnoj Evropi otkazali su ili odgodili letove.


Velik broj cesta i većina škola u Irskoj i Velikoj Britaniji zatvorene su. Tokom noći na cestama u Engleskoj i Škotskoj u automobilima su ostale zatrpane stotine vozača, izvijestili su službeni izvori.

Ženevska zračna luka zatvorena je zbog obilnih snježnih padalina, pa iz njezine uprave putnicima savjetuju da ne dolaze na aerodrom.

Uprava londonskoga Heathrowa, najprometnijeg evropskog zračnog čvorišta, izvijestila je da surađuje sa zrakoplovnim tvrtkama kako bi se utvrdio novi red letenja za četvrtak.

Haos na aerodromima

Objavljeno je i da je iz središta Londona prema Heathrowu privremeno ukinuta željeznička veza.


Druga londonska zračna luka, Gatwick još uvijek je otvorena, no iz uprave kažu da se tokom dana očekuju brojna otkazivanja letova ili kašnjenja u polijetanju i slijetanju.

Švedska policija izvijestila je da je od posljedica smrzavanja u toj zemlji u četvrtak umrla žena, a njezino dvoje djece prevezeno je u bolnicu zbog pothlađenosti.

Majka je s dvoje djece napustila napustila azil u južnoj Švedskoj unatoč najavljenim temperaturama ispod nule, saopćila je policija.

Riječ je o izbjeglicama iz Burkine Faso koji su u azilu u središtu grada Savsjoa boravili od kraja prošle godine, kazao je glasnogovornik policije.

Najmanje 50 mrtvih

Ledeni val koji je u Evropu stigao iz Sibira do srijede je usmrtio gotovo pedeset ljudi, među kojima veći broj beskućnika.


Ledeni val koji su britanski mediji prozvali "Zvijer s istoka", Nizozemci "Sibirski medvjed", Šveđani "Snježni top" a Francuzi "Moskva-Pariz", odnio je od petka najmanje 47 žrtava, pokazuju podaci koje je prikupila agencija France Presse: 18 u Poljskoj, šest u Češkoj, pet u Litvi, po četiri u Francuskoj i u Slovačkoj, po dvije u Italiji, Rumunjskoj, Srbiji i Sloveniji, jednu u Nizozemskoj i najmanje jednu u Španjolskoj, u Baskiji. U Estoniji se u veljači smrzlo sedam ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.