GLOBUS

Putin: Razvili smo nepobjedivo nuklearno oružje

Index

1.3.2018

Rusija je razvila nuklearno oružje sposobno izbjeći bilo kakav sistem obrane, izjavio je predsjednik Vladimir Putin u godišnjem govoru pred zakonodavcima, piše Washington Post.

Putin je također upozorio da će Moskva "odmah odgovoriti na svaki mogući nuklearni napad na državu ili njene saveznike".

"Nova raketa može doseći bilo koje mjesto na svijetu"

U skoro dvosatnom govoru pred najvišim ruskim službenicima i članovima parlamenta, Putin je prvo iznio niz obećanja o poboljšavanju standarda života u državi. Zatim je izjavio da je Rusija "odgovorila na američko razvijanje sistema obrane razvojem oružja koje je otporno na njih".

Putin se između ostalog pohvalio razvojem rakete koja "može doseći bilo koje mjesto na svijetu". Na velikom ekranu u pozadini prikazane su kompjuterske animacije s novim oružjem. Jedna animacija pokazala je lansiranje rakete iz Rusije koja je preletjela preko Atlantika prema SAD-u.

-U Rusiji su razvijena i bespilotna podvodna plovila koja se mogu kretati na jako velikoj dubini, imaju međukontinentalni domet i brzinu višestruko veću od brzine podmornica, najsavremenijih torpeda i svih vrsta brodova, čak i najbržih, rekao je Putin. "To je čista fantastika", dodao je.

"Nitko nas nije slušao. Poslušajte nas sada"

-Nadam se da će sve što je danas rečeno odbiti bilo kojeg potencijalnog agresora, rekao je Putin. Dodao je da "SAD nije ozbiljno shvatio nuklearnu moć Rusije".

-Napori SAD-a da zauzdaju Rusiju su propali. Nitko nas nije slušao. Poslušajte nas sada, poručio je Putin.

Ovaj Putinov govor, koji su prenosile najvažnije televizijske kuće u Rusiji, smatra se njegovim glavnim predizbornim obraćanjem uoči predsjedničkih izbora u ožujku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.