Poljski zastupnik: Ratna odšteta Njemačke mogla bi biti 850 milijardi dolara

Avaz.ba
02.03.2018 14:42

Varšava ima pravo tražiti odštetu od Njemačke koja bi mogla iznositi 850 milijardi dolara za uništenu imovinu i ubijene tokom Drugog svjetskog rata, izjavio je u petak poljski političar zadužen za pitanja ratne odštete. 

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) oživjela je pitanje ratne odštete u vrijeme dok je izraelski političari optužuju da pokušava zataškati ulogu Poljaka u njemačkim ratnim zločinima protiv Jevreja za vrijeme rata, javlja agencija Hina.

Njemački pravni stručnjaci izjavili su prošle godine da Varšava nema pravo tražiti ratnu odštetu. Poljska vlada ipak nije uputila direktan zahtjev Njemačkoj, ali to bi pitanje moglo dovesti do napetosti između dvije vlade Evropske unije, kažu analitičari. Njemačka je najveći poljski trgovinski partner, a Poljska je najveći primatelj sredstava iz evropskih fondova. 

- Govorimo o vrlo velikim, ali opravdanim iznosima za ratne zločine, za uništene gradove, izgubljeni demografski potencijal naše zemlje - rekao je Arkadiuš Mularčik (Arkadiusz Mularczyk), čelnik parlamentarnog odbora za reparaciju, za Polsat News.

Mularčik je kazao da bi ratna odšteta od Njemačke mogla doseći 850 milijardi dolara, ali bi taj iznos mogao biti revidiran nakon što se naprave nove procjene kasnije ove godine. Zastupnik PiS-a rekao je da Poljska nikada nije dobila ratnu odštetu od Njemačke. Nacistička Njemačka zajedno sa Sovjetskim Savezom napala je i okupirala Poljsku 1939. godine. Nacisti su ubili više od 3,2 miliona Jevreja koji su živjeli u Poljskoj.

NA VRH