GLOBUS

U SAD prestale padavine, probleme pravi jak vjetar

Srna

3.3.2018

Snažna oluja u kojoj je poginulo najmanje sedam osoba odlazi sa sjeveroistoka Amerike, ali će i dalje na obali biti prisutni jaki udari vjetra koji će otežavati napore za normalizaciju protoka električne energije i izazivati poplave, saopćila je američka Meteorološka služba.

U saopćenju se navodi da od jutros u regionu ne pada kiša niti snijeg, ali da udari vjetra dostižu brzinu do 80 kilometara na sat. 

Skoro 2,4 miliona kuća i poslovnih prostora nema električnu energiju na sjeveroistoku i na srednjem zapadu SAD. Pojedine elektro-distribucije upozorile su korisnike da postoji mogućnost da struje neće biti do sutra. 

Oluja praćena udarima vjetra snage uragana zahvatila je Boston i ostale priobalne zajednice gdje se morska voda izlila na ulice.

Lokalni mediji i policija navode da su udari vjetra brzine jače od 140 kilometara na sat obarali drveće i električne stubove širom regiona. Od pada stabala poginulo je sedam osoba, uključujući dva dječaka u državama Konektikat, Merilend, Njujork, Pensilvanija, Rod Ajlend i Virdžinija. 

Oluja je izazvala probleme u saobraćaju od srednjeg Atlantika do Nove Engleske gdje je na tri aerodroma u Njujorku i u Bostonu otkazano više od četvrtine letova. Problemi se nastavljaju i danas jer je otkazan veliki broj letova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.