GLOBUS

Sahranjen ubijeni slovački novinar

AFP

B92

3.3.2018

Na stotine ljudi došlo je da oda posljednju počast na sahrani ubijenog istraživačkog novinara Jana Kucijaka (Kuciak) u njegovom rodnom mjestu Štiavniku na zapadu Slovačke.

Nadbiskup Stanislav Zvolenski rekao je da je ubistvo "napad na slobodu naše zemlje", prenijela je slovačka agencija TASR.

- Novinarski posao mora da bude vrednovan uprkos svim razlikama u mišljenjima. Oni posvećuju tijelo i dušu svom poslu i spremni su na velika žrtvovanja. Tragično je da se novinari cijene samo onda kada se dogodi tragedija - istakao je u svojoj propovijedi nadbiskup.

Glavni i odgovorni urednik Aktuality.sk Piter Bardi rekao je da će zaposleni nastaviti Kucijakov rad.

Tijela Kucijaka (27) i njegove vjerenice Martine Kušnirove pronađena su u nedjelju u njihovoj kući u mjestu Velka Mača, istočno od Bratislave.

Njih dvoje su planirali da se vjenčaju u maju.

Kucijak je ubijen kako se pretpostavlja jer je istraživao optužbe o nezakonitim isplatama fondova EU putem poreske prevare u koju su bili umiješani slovački i italijanski državljani povezani s organiziranom kriminalnom grupom "Ndrangeta".

Vlasti u Slovačkoj oslobodile su svih sedam osoba koje su zadržane u pritvoru u vezi sa istragom ubistva Kucijaka i njegove vjerenice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.