GLOBUS

Gvatemala ambasadu seli u Jerusalem

AFP (Predsjednik Gvatemale Džimi Morales)

Blic.rs/Agencije

5.3.2018

Gvatemala će preseliti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem u maju, dva dana nakon što to učine SAD, izjavio je predsjednik Gvatemale Džimi Morales (Jimmy).

- Želio bih da zahvalim američkom predsjedniku Donaldu Trampu (Trump) što je predvodio ovu odluku. Njegova hrabra odluka ohrabrila nas je da učinimo ono što je ispravno - rekao je Morales u govoru na konferenciji američko-izraelskog Odbora za vanjske poslove, prenosi Reuters.

Kako je rekao, odluka da se Ambasada preseli u Jerusalem snažan je dokaz da se Gvatemala solidariše i podržava narod Izraela.

Gvatemala je jedina država koja je podržala Trampovu odluku koju je on objavio u decembru prošle godine, da priznaje Jerusalem za prijestonicu Izraela.

Kako se navodi, SAD su važan saveznik Gvatemale, a Tramp je ranije zaprijetio da će uskratiti finansijsku pomoć državama koje su podržale rezoluciju UN kojom se traži od SAD da povuče tu odluku.

Morales, inače bivši TV zabavljač, početkom godine našao se u sporu s UN-om kada je tijelo u Gvatemali za borbu protiv korupcije, koje ima podršku UN, pokušalo da pokrene postupak njegovog opoziva, podsjeća Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.