GLOBUS

Američki agenti u Albaniji: Traže čiji je kokain

B92

6.3.2018

Agenti američke agencije za borbu protiv narkotika (DEA) stigli su u Drač, kako bi albanskim vlastima pomogli tokom istrage o zapljeni više od 600 kilograma kokaina.

Droga je brodom dopremljena do ove albanske luke, kada je i zaplijenjena, podsjetili su albanski mediji.

Prema navodima kolumbijskih vlasti, droga pripada Klanu del Golfo, najmoćnijoj kriminalnoj organizaciji u Južnoj Americi.

Kako se navodi, četiri agenta DEA-e stigla su u albansku luku Drač iz Atine, gdje se nalazi regionalni centar Agencije za borbu protiv narkotika i oni bi trebali pomoći albanskim vlastima da istraže lokalni dio švercerskog kanala, kojim je kokain dopremljen iz kolumbijskih džungli, preko Malte i Italije, pa sve do Drača, gdje su uhapšene dvije osobe optužene da su dio ovog nelegalnog lanca, prenio je RTS.

U Albaniji je zapljena kokaina izazvala ozbiljne političke rasprave, pošto se ispostavilo da su istrage o vlasniku kompanije koja je uvozila banane iz Kolumbije Arberu u dva navrata zaustavljane iz neobjašnjivih razloga, pa se opozicija još jednom obrušila na vladu Edija Rame, optužujući je za tijesne veze s kriminalcima.

Kolumbijska policija tvrdi da je albanskim vlastima javila da se u kontejneru banana u Draču nalazi droga, ali je Tirana te navode odbacila, tvrdeći da je zapljena droge samostalna akcija lokalne policije.

Klan del Golfo, prema tvrdnjama kolumbijskih vlasti, najmoćnija je kriminalna organizacija u Južnoj Americi i čini je oko 3.000 vojnika.

Kolumbijske vlasti nude pet miliona dolara za glavu šefa ove organizacije Daira Antonija Usuge poznatog pod nadimkom "Vođa".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.