GLOBUS

Italija: Imigranti se sukobili s policijom nakon ubistva Senegalca u Firenci

Avaz.ba

6.3.2018

Imigranti iz Afirke marširali su u ponedjeljak ulicama Firence uzvikujući "ne više rasizam", nakon što je jedan Italijan ubio uličnog prodavača iz Senegala.

Policija je saopćila da je Roberto Pirone ispalio u ponedjeljak šest hitaca iz pištolja s male udaljenosti i ubio Idija Dieneka, dok je on prodavao kožne torbe, kišobrane i druge stvari na mostu u tom popularnom turističkom gradu.

Više desetina imigranata kasnije sinoć je marširalo historijskim centrom Firence, obarajući kante za smeće, skutere i velike saksije, a došlo je i do sukoba s policijom.

Do pucnjave je došlo dan nakon što su u Italiji održani parlamentarni izbori, tokom kojih su političari često prikazivali migrante kao kriminalce i pozivali na masovne deportacije.

Iz policije su za Reuters, pozivajući se na svjedočenje koje je Pirone dao istražiteljima nakon hapšenja, rekli da ubistvo nije rasno motivirano.

Vrijeme napada je, međutim, izazvalo sumnje među velikom zajednicom Senegalaca u Firenci. Nakon izbora, antiimigrantska Liga za sjever postala je druga po veličini partija u parlamentu.

- Činjenica da su izbori prošli na način na koji su prošli pokazuje kakvo je raspoloženje u zemlji. Italija je postala zemlja gdje se Afroamerikanci ubijaju na ulici - rekao je predstavnik zajednice Pape Dijav uoči marša.

Italijani su u nedjelju glasali za 315 članova Senata i za 630 članova Doma poslanika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.