GLOBUS

Tilerson uoči posjete Africi: Nema brzog rješenja

AFP

Index.hr

7.3.2018

Državni sekretar SAD Reks Tilerson (Rex Tillerson) najavio je više od pola milijarde dolara pomoći Etiopiji, Somaliji, Južnom Sudanu i Nigeriji, ali je uoči posjete Africi rekao i da nema "brzog rješenja" za probleme tog kontinenta.

Blizu 533 miliona dolara pomoći bit će utrošeno na hranu, kao i za finansiranje hitnih medicinskih potrepština, programa za pitku vodu i ujedinjenja porodica razdvojenih sukobima, saopćio je Stejt department. 

Prvi govor o američko-afričkim odnosima u Trampovom mandatu

Tilerson je nekoliko sati prije puta u Etiopiju, govoreći na univerzitetu "Džordž Mejson" (George Mason) u Virdžiniji, naglasio da SAD vidi "svjetliju budućnost" za Afriku, te želi pomoći da taj kontinent "izgradi kapacitet da se može brinuti za svoje ljude".

Bio je to prvi govor o američko-afričkim odnosima pod vladavinom predsjednika Donalda Trampa (Trump), a Tilerson je pritom potcrtao da SAD pruža humanitarnu pomoć kako bi "se borio protiv gladi i nesigurne prehrambene situacije", no dodao je da "ne postoje brza rješenja za te izazove".  

Državni sekretar SAD posjetit će Čad, Džibuti, Etiopiju, Keniju i Nigeriju, a to putovanje se događa gotovo dva mjeseca nakon što je Tramp naljutio neke afričke čelnike kad je navodno upitao zašto SAD prima toliko imigranata iz država "vukojebina", uključujući afričke zemlje.

Afrička unija tada je zatražila izvinjenje, a Tramp, koji je odbacio tvrdnje da je izgovorio takvo nešto, sastat će se s čelnicima te organizacije u njenom sjedištu u Adis Abebi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.