GLOBUS

Italijanski parlament dobio prvog tamnoputog poslanika

S. NUMANOVIĆ

7.3.2018

Italija je dobila prvog tamnoputog poslanika.

Kako javljaju brojni mediji, Toni Ivobi (Iwobi) izabran je u Senat kao predstavnik anti-imigrantske partije Liga. Ova je stranka u koaliciji s Forca Italija, partijom Silvija Berluskonija (Silvio Berlusconi). Ta je koalicija osvojila najveći broj glasova i njen se lider pominje kao mogući novi premijer, ako ova politička grupa dobije dovoljnu podršku u italijanskom parlamentu.

Ivobi je izabran u mjestu Spirano, u Lombardiji.

Emotivni post

U emotivnom postu na njegovoj Facebook stranici napisao je: "nakon više od 25 godina borbe, kao dio velike porodice Lige, uskoro krećem u još jednu veliku avanturu."

On se zahvalio predsjedniku svoje stranke Mateu Salviniju (Matteo Salvini) na pruženoj prilici, a članovima i biračima Lige na podršci. 

Ovaj je političar rođen u Nigeriji, odakle korijene vuče i nekadašnji predsjednik SAD Barak Obama (Barack). Ima 62 godine i u Italiju je došao kao student prije 40 godina. Odlučio je ostati, oženio se i osnovao svoju IT kompaniju. U politici je od početka uz Ligu, a 90-ih godina prošloga vijeka izabran je u općinsko vijeće Spirana. Kasnije je predvodio imigracijski komitet ovog grada.   

To mu je dalo priliku da učestvuje u izradi anti-imigracijskog programa Lige. Pripisuje mu se koautorstvo prijedloga da se ubrza procedura protjerivanja imigranata i ovoj populaciji maksimalno ograniče prava koja sada uživaju.

Objašnjavajući zašto podržava takve mjere, uključujući i uvođenje strožijih kriterija za djecu imigranata koja se moraju uklopiti u italijansko društvo, Ivobi je rekao da on uopće nije protiv legalnih imigranata. I sam je, kaže, došao iz te grupacije.

On je protiv "invazije ilegalnih imigranata koji zloupotrebljavaju Italiju i njene resurse" i time štete najviše upravo imigrantima. 

Njegov izborni slogan bio je "Zaustavimo invaziju". Ivobi je biračima objašnjavao i taj dio svoje izborne platforme govoreći da se problemi trebaju rješavati na izvoru, u državama iz kojih dolazi najviše ilegalnih imigranata. Predlaže da se s njima, poput Libije naprimjer, ali i njegove rodne Nigerije, zaključe strožiji sporazumi o vraćanju imigranata. U te dokumente trebalo bi ubaciti i finansijske ponude koje bi "omekšale" eventualni tvrdi stav druge strane. 

Velika očekivanja


Ivobi s Salvinijem: Podrška predsjednika stranke

Ivobi kaže da sebe ne smatra rasistom i da je u Ligi naišao na dobar prijem. Priznaje i da je bilo negativnih komentara i neprijatnih situacija u stranci koja je izrazito protiv migranata, ali ističe da je „pozitivnih iskustava daleko više“.

U prilog toj njegovoj tvrdnji stigla je i izjava predsjednika Lige, Salvinija, koji je u izjavi za RAI istaknuo da zna da će "Ivobi uraditi za legalne migrante više za mjesec dana negoli je to napravila Sesil Kjenge (Cecile Kyenge) za cijeli život."

Kjenge je prva i jedina crna ministrica u italijanskoj vladi. Vodila je Ministarstvo za integracije u prethodnoj vladi ljevičara Matea Rencija (Matteo Renzi).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.