GLOBUS

Izvještaj UNHCR-a: Kritična nesrazmjernost u obrazovanju djevojčica izbjeglica

Srna

7.3.2018

Činjenica je da će se samo polovina djevojčica srednjoškolskog uzrasta vjerovatno upisati u školu u odnosu na dječake istog doba, iako djevojčice i djevojke čine polovinu izbjegličke populacije školskog uzrasta, pokazao je novi izvještaj Agencije UN za izbjeglice /UNHCR/ pod nazivom "Sad je red na nju". 

U izvještaju se navodi da je pristup obrazovanju osnovno ljudsko pravo, ali da, uprkos tome, milionima žena i djevojaka među sve brojnijom izbjegličkom populacijom u svijetu obrazovanje ostaje težnja, a ne stvarnost.

UNHCR navodi da se širom svijeta školska vrata znatno teže otvaraju izbjegličkoj djeci nego njihovim vršnjacima iz domicilne populacije, a da djevojčice izbjeglice još teže nalaze i zadržavaju mjesto u školskim klupama, jer kako odrastaju tako se sve više suočavaju s marginalizacijom, a rodni nesrazmjer u srednjim školama se širi.

"Vrijeme je da međunarodna zajednica prepozna nepravdu uskraćivanja obrazovanja za djevojke i žene izbjeglice", rekao je visoki komesar UN za izbjeglice Filipo Grandi i dodao da podaci izvještaja predstavljaju globalni poziv za buđenje.

Izvještaj UNHCR-a otkriva da društvene i kulturne norme često dovode do toga da dječaci imaju prioritet u odnosu na djevojčice kada je u pitanju školovanje.

Loši školski objekti, nedostatak adekvatnih toaleta i sredstava za higijenu mogu otežati pristup školovanju djevojčicama izbjeglicama, a troškovi za udžbenike, uniforme i transport do škole mogu biti previsoki za izbjegličke porodice, što predstavlja dodatni izazov, navodi se u izvještaju.

"Pronalaženje rješenja za izazove s kojima je suočavaju djevojčice izbjeglice u njihovoj namjeri da idu u školu zahtijeva djelovanje u svim sferama, od nacionalnih ministarstava obrazovanja do institucija za obuku nastavnika, u zajednicama i učionicama", rekao je Grandi.

On je napomenuo da postoje ogromne barijere koje treba prebroditi i pozvao sve zemlje da se pridruže u međunarodnim naporima kako bi se ovaj trend preokrenuo.

Izvještaj UNHCR navodi niz aktivnosti i politika koje su i efikasne i izvodljive, kako bi se pomoglo djevojčicama izbjeglicama da steknu kvalitetno obrazovanje.

Iz UNHCR napominju da ako se obezbijedi zaposlenje odraslima, kako bi bili u mogućnosti izdržavati svoje porodice, vjerovatnije je da će oni dopustiti svojoj djeci da nastave školovanje.

"Nijedna djevojčica ne bi trebala propustiti nastavu zbog toga što je put do škole predugačak ili suviše opasan. Djevojčicama izbjeglicama treba bolja zaštita od uznemiravanja, seksualnog nasilja i kidnapovanja na putu ka školi", poručili su iz UNHCR.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.