GLOBUS

UNICEF: Istočna Guta je pakao na zemlji

AFP

Srna

8.3.2018

Sirijska enklava istočna Guta postala je za djecu pakao na zemlji i pomoć je hitno potrebna, izjavila je direktor Dječijeg fonda UN /UNICEF/ Henrijeta Ford.

Ona je rekla da je bombardiranje skoro neprestano i da djeca gledaju nasilje, smrt i sakaćenja, a veliki problem je i nedostatak vode i hrane, te se očekuje i pojava bolesti.

Sirijske vlasti već dvije sedmice vrše napade kako bi ponovo zauzeli područje istočne Gute, koje je pod kontrolom pobunjenika, pod izgovorom da je ofanziva neophodna kako bi se zaustavilo granatiranje susjednog Damaska.

Više od 900 civila je poginulo od kada je vojska koja se bori na strani sirijskog predsjednika Bašara el Asada 18. februara započela operaciju, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Vijeće sigurnosti UN je 24. februara jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se zahtijeva jednomjesečno primirje, kako bi konvoj humanitarne pomoći ušao u područje Gute. Rusija i vlasti Sirije su napomenuli da primirje ne uključuje pobunjeničke grupe u istočnoj Guti, koje Damask i Moskva smatraju terorističkim grupama.

Konvoj UN koji je prevozio humanitarnu pomoć za oko 400.000 stanovnika stigao je u istočnu Gutu u ponedjeljak, 5. marta, ali je morao napustiti područje prije istovara robe uslijed novog granatiranja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.