GLOBUS

Umro beskućnik čije je sviranje klavira oduševilo svijet

Index.hr

9.3.2018

Vijest o smrti beskućnika koji je na ulicama svirao klavir rastužila je mnoge u kanadskom gradu Edmontonu. 

Rajan Arkand (Ryan Arcand) preminuo je prošle sedmice u dobi od svega 46 godina, nakon što se dugo borio s alkoholizmom, mentalnim bolestima i beskućništvom.

Njegova muzika i dalje živi. Snimka na kojoj svira kompoziciju koju je sam napisao na YouTubeu pojavila se 2014. godine, a dosad je pregledana 11 miliona puta.

Arkand je smješten u udomiteljsku porodicu u Alberti sa svojim bratom kad je imao četiri godine. U njihovom podrumu prvi put se susreo s klavirom.

- Bilo je to kao da smo sebi od početka suđeni. Gledaš klavir i zaljubljuješ se u njega - rekao je Arkand za CBC nedugo nakon što je njegova snimka postala viralna.

Sam je naučio svirati, slušajući muziku s TV-a. Ubrzo je počeo sam komponovati svoje pjesme. S 13 godina pobjegao je od kuće te počeo živjeti na ulicama Edmontona. Alkohol je postao njegov način bijega od surove svakodnevice, no ljubav prema muzici nije nestala, pa je svirao u crkvama, bolnicama i na trgu Vinstona Čerčila (Winstona Churchilla). Upravo tamo ga je Rozlin Poland (Roslyn Polard) snimila jednog dana 2014. godine. 

Ubrzo su ga prozvali "Piano Man", pronađen mu je smještaj, a Polard je novcem koji je zaradila od videa kupila klavir za predvorje doma u kojem je smješten, kako bi mogao svirati svakog dana.

U domu nije dugo izdržao, ubrzo se vratio na ulicu, a potom završio u zatvoru i u bolnici. Nakon što je uhvaćen s alkoholom, zabranjeno mu je sviranje na ulici. 

- Pijem... To je užasno. Ne znam šta da radim više - rekao je televiziji APTN 2016. godine, nakon što je odslužio šestomjesečnu kaznu zbog sitnih krađa.

Moja muzika je neostvareni san. San koji više nije moguć. Nema nade za mene, iskreno - priznao je tada. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.