GLOBUS

Vijeće sigurnosti produžilo mandat Misiji Ujedinjenih naroda u Afganistanu

Ilustracija

Fena

9.3.2018

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je usvojilo rezoluciju o produženju mandata Misije pomoći Afganistanu (UNAMA) za još jednu godinu, do 17. marta 2019. godine.

Obnovljeni mandat UNAMA-e podrška je potpunom preuzimanju nadležnosti afganistanskog rukovodstva na poljima sigurnosti, vladavine i razvoja, navedeno je u rezoluciji broj 2405.

Ona određuje prioritete za UNAMA-u i specijalnog delegata generalnog sekretara UN za Afganistan - podršku mirovnom procesu pod afganistanskim vodstvom, podršku organiziranju budućih afganistanskih izbora, uključujući parlamentarne izbore u 2018. i predsjedničke izbore u 2019. godini, promoviranje koherentnije međunarodne podrške afganistanskoj vladi, podršku regionalnoj saradnji i promoviranje ljudskih prava.

Rezolucija posebno poziva na napore na osiguranju prava žena i djevojčica kako bi se ta posebno ranjiva populacija mogla zaštiti od nasilja i zlostavljanja, od seksualnog do rodnog nasilja.

Rezolucija potvrđuje podršku regionalnoj sigurnosnoj i ekonomskoj saradnji, uključujući mjere na utvrđivanju regionalne povezanosti, trgovine i saobraćaja, kao što su ekonomski pojas Put svile i inicijativa Morski put svile za 21. stoljeće, plinovod Turkmenistan - Afganistan - Pakistan - Indija i projekt transmisije električne energije i trgovine od centralne do južne Azije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.