GLOBUS

Australija: Poslije poplava stigla nova opasnost - krokodili

Nezavisne novine

11.3.2018

Sjeverna australska država Kvinslend, koja je bila na udaru četverodnevnih obilnih kiša zbog kojih su tamo nastale poplave, sada se, povlačenjem vode, suočava s novom opasnošću - krokodilima.

Ovi "nezvani gosti" stigli su u mali grad Ingham, u sjeveroistočnom djelu države, poslije jakih kiša zbog kojih su se rijeke izlile plaveći okolnu obradivu zemlju i onemogućavajući prilaz gradovima, pokazuju fotografije koje su stanovnici objavili na društvenim mrežama, prenose agencije.

Tobi Milijard, istraživač koji se bavi krokodilima u Zoološkom vrtu u Kvinslendu, kaže da su ovi reptili poznati po tome što koriste poplavne vode u regionu da putuju u druge oblasti u potrazi za hranom

- Neki krokodili vole kada pada kiša i koriste vodene struje za putovanje; to su veoma pametne životinje. Ali, lako se možete  zaštiti od njih. Sve dok niste u vodi ili na samoj ivici obale, bit ćete sigurni - objasnio je Milijard, prenose Nezavisne novine.

Jutros je grupa učenika i nastavnika, koja se našla u nevolji zbog poplava, spašena iz izoliranog kampa južno od grada Talija, saopćio je portparol vatrogasne i spasilačke službe Kvinslenda.

Premijerka ove australijske države Anastasija Palaščuk rekla je danas medijima da će biti potrebno nekoliko nedjelja kako bi se utvrdile pune razmjere štete, pogotovo kad je riječ o prinosima banana i šećerne trske.

Vlada Kvinslenda proglasila je tu oblast zonom "katastrofe".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.