GLOBUS

Putin odobrio obaranje aviona uoči početka ZOI-ja 2014. godine

Srna

11.3.2018

Ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je da je 2014. godine odobrio obaranje putničkog aviona koji je, kako mu je rečeno, nosio bombu, a meta mu je bila ceremonija otvaranja Zimskih olimpijskih igara (ZOI) u Sočiju.

U dvosatnom dokumentarnom filmu "Putin", koji je emitiran danas, ruski predsjednik pojašnjava, u razgovoru s novinarom Andrejom Kondrašovim, da su mu sigurnosni službenici 7. februara 2014. godine, uoči ceremonije otvaranja ZOI-ja, telefonom javili da je otet avion na letu iz Ukrajine ka Istanbulu i da otmičari zahtijevaju da slete u Soči. 

Kondrašov navodi da su piloti turske aviokompanije "Pegazus" prijavili da jedan od putnika posjeduje bombu i da zahtijeva da letjelica promijeni kurs ka Sočiju.

Prema njegovim riječima, u avionu je bilo 110 putnika, dok je na stadionu u Sočiju ceremoniji otvaranja ZOI-ja prisustvovalo više od 40.000 ljudi. 

Putin je zatražio savjet od sigurnosnih zvaničnika, koji su mu rekli da je prema vanrednim procedurama u sličnim situacijama predviđeno obaranje aviona.

Rekao sam da djeluju u skladu s planom - rekao je Putin, dodajući da je neposredno poslije toga došao na stadion u društvu sa zvaničnicima Međunarodnog olimpijskog komiteta. 

Nekoliko minuta kasnije, Putin je dobio novi telefonski poziv u kojem je obaviješten da je u pitanju lažna uzbuna, da je putnik bio pijan i da je avion nastavio let ka Turskoj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da su tačni navodi izneseni u ovom dokumentarnom filmu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.