GLOBUS

Majk Pompeo: Pronaći ćemo odgovor na novu rusku raketu

Arhiv

Agencije

11.3.2018

Sjedinjene Američke Države pronaći će adekvatnu zaštitu od novog ruskog naoružanja koje je nedavno predstavio ruski predsjednik Vladimir Putin pred poslanicima Federalne skupštine, izjavio je šef CIA Majk Pompeo (Mike).

- Pratimo razvoj situacije veoma pažljivo - Amerikanci mogu biti sigurni u to da veoma dobro poznajemo ruske programe naoružanja - rekao je on.

Pompeo je naglasio i da u slučaju kada Rusija i Kina predstave novi tip naoružanja, SAD moraju da osiguraju adekvatni odgovor.

Putin je nedavno objavio čitav niz informacija o novom nuklearnom oružju koje je, kako je naveo, ili već spremno za upotrebu ili je u razvoju, istaknuvši da bi ono moglo da pogodi skoro svaku tačku na zemaljskoj kugli, a da ne bude presretnuto.

Podsjetimo, Rusija je objavila da je uspješno lansirala nadzvučnu raketu, jedno od oružja sposobnog da nosi nuklearnu glavu koje je ruski predsjednik Vladimir Putin javno objavio ranije ovog mjeseca, objavio je u nedjelju BBC.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je videosnimku lansiranja rakete iz borbenog aviona i trag koji je ostao iza nje. U ministarstvu tvrde da je raketa pogodila metu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.