GLOBUS

Indija: Desetine hiljada zemljoradnika protestiraju zbog kredita

Srna

12.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Foto: AFP

Desetine hiljada zemljoradnika koji već šest dana protestiraju širom zapadne Indije, stiglo je u poslovnu prijestonicu Mumbaj kako bi zahtijevali otkazivanje kredita, poštene cijene za svoje proizvode i druge vrste pomoći od države, prenijeli su indijski mediji.

Zemljoradnici, od kojih je veliki broj osiromašen, planiraju opkoliti zgradu uprave indijske države Maharaštra u Mumbaju.

Demonstranti od Vlade zahtijevaju da im garantira da mogu da ostvare zaradu barem 150 posto više od novca uloženog u proizvodnju.

Većina demonstranata su pripadnici plemena koji već generacijama održavaju zemlju koja ne pripada njima, ali zahtijevaju priznavanje vlasništva nad zemljom koju obrađuju.

U poljoprivredi je zaposleno više od polovine stanovništva Indije, ali umanjena zarada znači da ta grana dodaje tek 15 posto indijskoj privredi.

Propale žetve tjeraju siromašne zemljoradnike da pozajmljuju novac uz visoke kamate za kupovinu sjemena, đubriva i hrane za stoku. Česti su slučajevi da svoju zemlju stavljaju pod hipoteku, a situacija sa porastom troškova zaduživanja mnoge dovodi do samoubistva.

Indijski poljoprivrednici se već dugo žale da se njihovi problemi ignoriraju i već su ranije organizirali proteste.

Na protestima prošle godine u državi Tamil Nadu mnogi demonstranti  nosili su lobanje poljoprivrednika koji su izvršili samoubistvo zbog velikih dugova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.