GLOBUS

Američka ekonomija u cvatu: Tokom februara otvoreno više od 313.000 radnih mjesta

Ilustracija

New York Times /J. B.

12.3.2018

Novi izvještaj američke vlade pokazao je da je tokom februara otvoreno rekordnih 313.000 radnih mjesta, dok su ekonomisti očekivali oko 200.000 radnih mjesta.

Tržište rada iznimno snažno

Nezaposlenost je zadržana na jednakih 4,1 posto već peti mjesec zaredom, što je najniža razina u proteklih 17 godina.

Prosječna satnica povećana je za 2,6 posto, no očekivan je bio porast od 2,8 posto. Ekonomisti smatraju da je to i dalje ispod prosjeka onoga što bi dobro tržište rada trebalo nuditi.  

Rast plaća je, međutim, smanjen na 0,1 posto spram prošlomjesečnog rasta od 0,3 posto. Za radnike je skromni porast satnice bio razočaravajući. 

Potrebno više vremena

- Svi sastojci za povećanje tempa rasta plaća su tu, no trebat će vremena - izjavio je ekonomista Rajan Svit (Ryan Sweet) za ''Bloomberg''. 

- Možda još postoji prostora za rast. Kako pada stopa nezaposlenosti, pritisak za porast plaća će porasti - objasnio je Svit.

Februarski izvještaj Odjela za rad daje mogućnost da Sistem Federalnih rezervi podigne referentnu kamatnu stopu na ovomjesečnom sastanku s novim predsjednikom Džeronom H. Paielom (Jeron H. Powell). Izvještaj također pokazuje kako je tržište rada i dalje snažno, te da će i nastaviti poticati ekonomski rast SAD. 

Za Wall Street ovo je izvještaj iz snova. 

- Ovo je odlično - kazala je Elen Zentner (Ellen), glavna ekonomistica Sjedinjenih Američkih Država u kompaniji ''Morgan Stanley''.

- Na tržištu se pojavila velika potražnja za poslovima. Uspjeli smo otvoriti dovoljno radnih mjesta kako bismo zadovoljili potražnju i održali stabilnost stope nezaposlenosti – nastavlja ona.

Tramp zadovoljan

Rast zaposlenosti u konstantnom je porastu u posljednjih nekoliko mjeseci. S revizijom objavljenom u petak, prosječni mjesečni rast poslova iznosi 242.000 za februar, januar i decembar.

Porastom se pohvalio i predsjednik Donald Tramp, objavivši na Twitteru videoizvještaj Fox News-a uz opis ''Poslovi, poslovi, poslovi''.


Broj otkaza sveden na minimum

Zapošljavanje je bilo snažno unutar svih sektora, među kojima se posebno ističu industrije koje proizvode robu. Građevinski sektor je stvorio 61.000, a proizvodni sektor 31.000 novih radnih mjesta. Uslužni sektor je dodao oko 187.000 novih radnih mjesta.

Vlada također navodi da je stopa nezaposlenosti na najnižem je nivou u posljednjih 50 godina, ukazujući na to da je broj otkaza sveden na minimum, što govori da se poslodavci trude zadržati svoje radnike.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.