GLOBUS

Optužbe ruske TV: Velika Britanija otrovala bivšeg obavještajca

Fena

12.3.2018


Veliku Britaniju je ruska državna televizija optužila da je otrovala bivšeg obavještajca Sergeja Skripala u specijalnoj operaciji koja je „dizajnirana da pokvari rusko domaćinstvo Svjetskog fudbalskog prvenstva“ ovog ljeta u Rusiji.

Skripal (66) i njegova kćerka Julia (33) su još uvijek u bolnici u kritičnom stanju, nakon što su 4. marta pronađeni u nesvjesnom stanju na klupi u tržnom centru. Utvrđeno je da su otrovani nervnim otrovom.

Očekuje se da će danas britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) predsjedavati britanskim nacionalnim sigurnosnim vijećem koje će razmotriti situaciju vezano za ovaj slučaj.

Rusija je odbacila veze s napadom na bivšeg špijuna koji je u Rusiji osuđen zbog navodne prodaje informacija Zapadu, a kasnije i razmijenjen s drugim obavještajcima. Na ruskoj televiziji Rossiya 1 objavljeno je kako je Britanija imala interes da počini ovaj zločin.

- Oni krive Rusiju, a samo oni mogu imati koristi od toga. Skripal više nije bio koristan kao izvor i nije bio od interesa. Zašto bi njega trovali? A trovanje kćerke ima još snažniji medijski efekt – ustvrdio je u emisiji ruski obavještajni stručnjak.

Skripalovo ubistvo, kako je navedeno, otvara prostor Velikoj Britaniji da traži bojkot Svjetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji.

- Ovo je odlična specijalna operacija. Skripal je jeftini potrošni materijal, a Rusija se sada mora pravdati – navedeno je na ruskoj TV.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.