GLOBUS

Makron zaprijetio vazdušnim udarima u Siriji

Fena

12.3.2018

Francuska je spremna da pokrene ciljane udare po bilo kojoj lokaciji u Siriji koja se koristi za pokretanje hemijskih napada koji bi mogli rezultirati stradanjem civila, izjavio je predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron).  

Neposredno prije rasprave Ujedinjenih naroda o Siriji, Makron je izjavio da Moskva, bliski saveznik vlade predsjednika Bašara el-Asada (Bashar al-Assad), nije učinila dovoljno da se omoguće humanitarni napori u pobunjeničkoj enklavi Istočna Guta u blizini Damaska.

Upitan o sirijskom sukobu na konferenciji za novinare u Indiji, Makron je kazao da će Francuska biti spremna da napadne ako pronađe "neoborive dokaze" da je korišteno hemijsko oružje s namjerom da se ubijaju ljudi.

- Onog dana kada budemo imali, posebno u tandemu s našim američkim partnerima, neoboriv dokaz da je crvena linija pređena - konkretno ako se bude koristilo hemijsko oružje sa smrtonosnim ishodom - učinit ćemo ono što su sami Amerikanci učinili prije nekoliko mjeseci; stavit ćemo se u poziciju da pokrenemo ciljane napade - izjavio je Makron.

Francuski lider upućivao je takvu prijetnju i ranije, ali s malo utjecaja na dešavanja u Siriji.

- Mi provjeravamo podudarnost naših informacija s onima naših saveznika, ali, da budemo jasni, mi imamo vlastite kapacitete da identificiramo mete i pokrenemo napade ako se ukaže potreba - kazao je Makron, prenose agencije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.