GLOBUS

London traži „kredibilan odgovor“ Moskve zbog trovanja Skripala i njegove kćerke

Fena

13.3.2018

Moskva će morati objasniti zašto je nervni otrov ruske proizvodnje korišten u napadu na bivšeg obavještajca Sergeja Skripala i njegovu kćerku, izjavila je britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May), prenosi BBC.

Tenzije između Londona i Moskve porasle su nakon napada na ruskog obavještajca, koji je bio optužen za izdaju i našao je utočište u Velikoj Britaniji. Mej je rekla da je velika vjerovatnoća da iza napada stoji Rusija.

Američki državni sekretar Reks Tilerson (Rex Tillerson= je rekao da se radi o "nečuvenom aktu", koji je očito došao iz Rusije i koji mora imati "ozbiljne posljedice". Moskva je optužbe nazvala neosnovanim.

Mej je rekla da korišten otrov Novichok, vojni nervni agens proizveden u Rusiji.

- Ili je riječ o direktnom djelu ruske države protiv Velike Britanije ili je ruska vlada izgubila kontrolu nad potencijalno katastrofalno opasnim nervnim otrovom i dozvolila da dođe u tuđe ruke - rekla je Mej.

Istaknula je da je ruski ambasador pozvan na razgovor kako bi „objasnio koja je od ovih mogućnosti tačna“.

Navela je da, ako danas ne bude „kredibilnog odgovora“, Velika Britanija će zaključiti kako je bilo riječ o tome „da je Moskva upotrijebila nezakonitu silu“.

Mej je zaključila kako je London spreman za mnogo šire mjere protiv Rusije, zbog „opasnog čina koji je ugrozio živote nevinih“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.