GLOBUS

Turska: Izbila tuča u parlamentu nakon usvajanja zakona o izborima

Arhiv

Srna

13.3.2018

Turski parlament usvojio je zakon o promjeni izbornih pravila, za koji opozicija kaže da bi mogao otvoriti vrata prevarama i ugroziti poštene uvjete na glasanju 2019. godine.

Nakon što je predsjednik parlamenta Ajsenur Bahdžekapili (Aysenur Bahcekapili) objavio rezultate glasanja izbio je sukob između nacionalističkih poslanika i pripadnika glavne opozicione stranke. Nekoliko poslanika se potuklo.

Novi zakon formalno odobrava stvaranje izbornih saveza, što omogućava povezivanje vladajuće stranke AK predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) i njegovih nacionalističkih saveznika.

Izborna komisija dobiva ovlaštenje da spaja izborne jedinice i premješta glasačke kutije u druge okruge. Kutije će se prihvatati bez pečata lokalne izborne komisije, čime je formalizirana odluka s prošlogodišnjeg referenduma, koji je izazvao nezadovoljstvo među kritičarima vlasti i zabrinutost posmatrača na izborima.

Prema novom zakonu, pripadnici snaga sigurnosti moći će doći na glasačko mjesto kada ih pozove glasač. Vlasti tvrde da će to spriječiti zastrašivanje koje vrše pripadnici Radničke partije Kurdistana na većinski kurdskom jugoistoku zemlje.

Opozicioni poslanici smatraju da će izbori biti manje transparentni ako snage sigurnosti budu prisutne na glasačkim mjestima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.